Kerékpáros emléktúra Arany János nyomában

2017. szeptember 3. 09:17 | Mikóczy Erika

Március 2-án ünnepeltük Arany János születésének 200. évfordulóját. A Fenntartható Térségért Alapítvány Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János-emlékév programjainak támogatása keretében, 2017. szeptember 16-án kerékpáros emléktúrát szervez Nagyszalontára, Arany János szülővárosába.

 

A túra megszervezésével az alapítvány és az önkormányzat célja az, hogy évről évre felelevenítse Arany János szellemét, valamint népszerűsítse a kerékpáros közlekedési lehetőséget Békéscsaba és Nagyszalonta között.

A kerékpáros menet szeptember 16-án, szombaton reggel indul Békéscsabáról Nagyszalontára a békéscsabai városháza elől, a Szent István térről, de be lehet kapcsolódni útközben is meghatározott találkozási helyeken és időpontokban.

Útvonal: Békéscsaba, Gyula, Sarkad, határátlépés Méhkeréken, Nagyszalonta; visszafelé Nagyszalonta, Méhkerék, Sarkad, Doboz, Békéscsaba.

 

Programok: Arany János szülőházának megtekintése, tárlatvezetői bemutatóval. Arra kérik a résztvevőket, hogy keressenek egy számukra kedves Arany-verset, nyomtassák ki, és vigyék magukkal. A verseket a költő szülőházban helyezik el ünnepélyes keretek között. Itt és a további helyszíneken színművészek, ismert közéleti szereplők olvasnak fel egy-egy gyöngyszemet az életműből.

A következő állomás a Nagyszalonta központjában lévő református templom és az azt övező szoborpark. Itt található Bocskai István, Kossuth Lajos, Arany János, de a közelmúlt nagyszalontai egyéniségeinek szobrai is. Arany János szobra a költő születésének 175. évfordulójára készült el, így idén 25. éve áll a parkban.

Az emléktúra harmadik állomásaként ellátogatnak a Csonkatoronyba és azt tárlatvezetéssel tekintik meg.

 

Részletek, további információk: Fenntartható Térségért Alapítvány. Kapcsolattartó: Gyebnár Péter elnök, feta.bekes@gmail.com, +36-30/654-1686.

 

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 6.

 

A túrára jelentkezni a FETA facebook oldalán lehet: facebook.com/fetabringa

 

További programok »

Kultúra

Fák, virágok, lepkék – puzzle képkiállítás a Lencsésin

Húsz darab, különböző méretű kirakóból összeállított képet tekinthetnek meg az érdeklődők hétfőtől, a Lencsési Közösségi Házban. A Természet, emberek, épületek című tárlat legkisebb képe száz, a legnagyobb képe háromezer darabos.
15:17
FEL