Kerekasztal a fiatalok érdekében

2019. október 2. 07:19 | Sipos Gábor

A megyében egyedülálló módon, a Békés Megyei Kormányhivatal kezdeményezésére létrejött a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal. A Pályaválasztási Vásár kísérőrendezvényeként a CsabaPark Bormúzeumában ültek össze a kérdésben illetékes szakemberek.

A Békés Megyei Kormányhivatal kezdeményezéseként hívták össze a megye leendő stratégiai partnereit kedden délben. A kormányhivatal vezetői együttműködési szerződést írtak alá a kamarákkal, szakmai szövetségekkel és a felsőoktatási intézményekkel, valamint néhány fontos szervezettel, amelyek hathatósan segítenek a pályaorientációs feladatok végrehajtásában.  

– Nagy a tétje annak, hogy hogyan történik a fiatal korosztály pályaorientációja. A kerekasztalnál jelen vannak a képzőhelyek, a közép és felsőfokú képzőintézmények, munkáltatók, civilszervezetek és kamarák képviselői, akik ezt a kérdést érdemben tudják befolyásolni – mondta Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő kiemelte: bár a puding próbája az evés, ellenben ennek a szervezetnek működnie kell, hisz fontos szerepet tölt majd be megye életében.

A békéscsabai összejövetelen több mint 30 szervezet, oktatási intézmény és kamara képviselője írta alá az együttműködési megállapodást. Céljuk, hogy a jövőben megkönnyítsék a pályaorientációs, stratégiai döntések meghozását.

– A legfontosabb kérdés és kihívás, hogy a fiatalokat helyben tartsuk. Ezt öt pillérre kell helyezni: az agráriumra, a vidékfejlesztésre, a szakképzésre, a családtámogatásokra és a munkára – mondta el az szerződés aláírása után Takács Árpád. A Békés megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a megyében egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség, így a kettőt együtt kell kezelni. Úgy gondolták, hogy egy olyan kerekasztalt hoznak létre, amellyel közösen, gyakorlatias oldalról közelíthetik meg a fiatalok képzésének kérdését.

További programok »

Itthon

Szabó István és az ügynökmúlt árnyai

A Magyar Filmakadémia Egyesület szerdai közleménye szerint Szabó István filmrendező nem veszi át életműdíját a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén. A rendezőt a kitüntetéssel kapcsolatban többen kritizálták, ezért mondott nemet a díjátadón való megjelenésre.
2020. február 26. 18:28
FEL