Kémiai jojó a Jankayban

2017. április 28. 18:23 | Balázs Anett

Az egészséges táplálkozás került a középpontba a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában megrendezett Természettudományi Hét alkalmával. A diákok többek között gyógyteákat kóstolhattak, gyógynövényeket gyűjthettek, melyekből aztán kiállítás nyílt az iskola előterében. A tanulók csütörtökön játékos vetélkedő formájában ismerkedtek meg a konyhában található táplálékok kölcsönhatásairól.

Szódabikarbónára olajat, majd végül színezett ecetet öntöttek a diákok egy pohárkába. A kémiai jojó nevű mutatós, szagos feladat látványosan szemléltette a diákoknak, hogyan tör utat magának a sűrűbb állagú olajon keresztül az ecet. A program célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a tudatos, egészséges táplálkozás jelentőségére.

– Minden nap teljesen más programokkal készültek nekünk. Szerintem ezek azért fontosak, mert mindenkinek felhívják a figyelmét az egészséges táplálkozásra, minél több szemszögből megmutatva – fogalmazott Orosz Botond 6. b osztályos tanuló.

Egy tojás feltörése és szétválasztása is a feladatok között szerepelt. A fehérjét kemény habbá kellett verni a felső tagozatos diákokból álló csoportoknak. A kísérleteket nem volt elég megfigyelni, írásban is számot kellett adni a látottakról. A Természettudományos Hetet évről-évre megrendezi az intézmény. A tapasztalatok azt mutatják: ha egy egész héten át ugyanazt a témát, többféle módon járják körbe, sokkal hatékonyabb lesz eredmény.

Az intézmény már több mint hat éve ökoiskolaként működik, miután három alkalommal is elnyerték az Örökös Ökoiskola címet. Az elismerést azok az intézmények kaphatják meg, amelyek tudatosan és folyamatosan foglalkoznak a környezettudatos neveléssel.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

További programok »

FEL