Alkoss felsőfokon! - Nemzetközileg elismert művészek a Jankay iskolában

2019. május 9. 17:09 | Vágvölgyi Nóra

Alkoss felsőfokon címmel tartott angol nyelvű bemutató foglalkozást Békéscsabán két nemzetközileg elismert képzőművész. A DLA szobrász Rostás Bea Piros és a szerb illusztrátor Andreja Jovic A&B angol nyelvű Összművészeti Alkotóműhelyét hozta el a Jankay Tibor Általános Iskola diákjainak.

 

 

Rostás Bea magyar szobrász számos magyar és külföldi Művészeti Egyesület tagja. Eddig 25 egyéni és 58 csoportos kiállításon mutatta be nemzetközileg is elismert munkáit. Az elmúlt 15 évben 50 nagyméretű köztéri kő (márvány, gránit, andezit, homokkő, mészkő) szobrot faragott a világ számos pontján, valamint két monumentális terrakotta szoborcsoportot is alkotott Szerbiában, illetve Törökországban.

Férje, az illusztrátor Andreja Jovic jelenleg a SezamBook szerb könyvkiadónál dolgozik, de számos más cég is megkeresi felkéréssel, elsősorban nyelvtankönyv, mesekönyv illusztrálásával. Egyik legsikeresebb munkája a Branko Copic: A sündisznó házikója című könyvének illusztrációja, melyet 2016 októberében mutattak be a nagyközönségnek. Hamarosan az általa illusztrált Három kismalac mesekönyv és kétnyelvű Kifestőkönyv, illetve Logikai könyv is a gyerekek kedvence lehet.

A két művész együtt hozta létre az AB Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhelyt, az úgynevezett mozgó iskola szezonális kurzusain az óvodásoktól a nagyszülőkig minden korosztályt tanítanak szobrászatra, festészetre és grafikára.

 

Fotó: Bucsai Ákos

 

Ezúttal a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5. osztályos tanulói pillanthattak be a műhelymunkába, mindezt angol nyelven. A „kortalan, korlátlan” foglalkozáson klasszikus anyagokkal, technikákkal ismerkedhettek meg a résztvevők. A kétórás műhelymunka bemutatkozó rajzzal indult, majd az óra hátralevő részében fantázia lényeket kellett alkotniuk a gyerekeknek, agyagból vagy vászonra festve.

Az idegennyelvű programot a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány támogatta. Tímár Ella, a közalapítvány elnöke elmondta, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve, Baji Miklós Zoltán képzőművész ötlete nyomán hívták meg a jelenleg Egerben élő művészházaspárt. Az iskola vezetősége örömmel mondott igent a lehetőségre.

A program végén, az közalapítvány elnöke elárulta, hogy a két művész nyáron is meglátogatja őket, akkor a fiatalok egy kültéri szobor elkészülésében tudnak majd tevékenyen részt venni.

FEL