Kedvező szabályok a nyugdíjasok foglalkoztatásában

2018. december 9. 13:12 | behir

Januártól a munkaviszonyban álló nyugdíjasoknak a jövedelmük után nem kell megfizetniük a természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot.

A kedvező változások alapján jövőre a munkaszerződéssel foglalkoztatott nyugdíjasnak csupán a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót kell megfizetnie a munkabére alapján. A kedvezmény jelentős, hiszen a biztosítottak által más esetben fizetendő természetbeni egészségbiztosítási járulék 4, a nyugdíjjárulék pedig 10 százalékos mértékű. Ez a nyugdíjas munkavállalók számára azt jelenti, hogy például 200.000 forint havi munkabér esetén havonta 28.000 Ft plusz jövedelemhez juthatnak.

A munkáltatók terhe is tovább csökken, hiszen a saját jogú öregségi nyugdíjast munkaviszony keretében foglalkoztatóknak a nyugdíjas munkabére után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, ami számukra ugyancsak  jelentős megtakarítást eredményez.

Azután, hogy júliusban egyszerűbb lett a nyugdíjba vonulás - már nem kell megszüntetni a munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt a nyugdíj igénybevételéhez - jövőre tehát újabb kedvező szabályok lépnek életbe. Nyugdíjjárulék-köteles jövedelem hiányában a nyugdíj folyósítását sem kell szüneteltetni, ami sokak számára jelent majd nagy könnyebbséget.

Januártól az 1955-ben született, 64. életévüket betöltő személyek vehetik igénybe az öregségi nyugdíjat.

A jogosultsági feltételek nem változnak,  öregségi teljes nyugdíjra továbbra is az jogosult, aki a születési évének megfelelő – a nyugdíjtörvényben meghatározott - öregségi nyugdíjkorhatárt  betöltötte, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.

Ugyanakkor lényeges, hogy öregségi teljes nyugdíjra változatlanul életkorától függetlenül jogosultak azok a nők is, akik legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

FEL