Kedvező nyugdíjszámítás 2019-ben

2019. március 31. 09:40 | behir

A nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

 

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A nyugdíj mértéke ennek megfelelően a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött és egyéb, jogszabályban meghatározott időszak alapján, százalékos mértékben kerül meghatározásra. Például, ha valaki 20 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, öregségi nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 53 százaléka lesz. 30 év esetén 68 százalékos, 40 év esetén pedig 80 százalékos mértékű az ellátás.

A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak. Ez egy nagyon lényeges szabály, hiszen fontos a keresetek értékőrzése, jelenértékre számítása.

2019-ben az ún. valorizációs szorzószámok kedvezően alakultak. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerint 2018. decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2018. január–decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset pedig 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A Magyar Államkincstár Világgazdaságban publikált adatai szerint 2019 januárjában az öregségi nyugdíj átlagos összege 134,9 ezer forint volt, ami 4 százalékkal több az előző évi ellátásnál A 11,3 százalékos átlagkereset növekedés nagyon kedvező a 2019 évben megállapításra kerülő nyugdíjak vonatkozásában is.

                                                                                          

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
2022. július 5. 13:47
FEL