Békés megyében kedden reggel 6 és 9 óra között 27-szer riasztották a tűzoltókat

2020. február 11. 12:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kedden reggel összesen 27 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz Békés megyében, ez több eset, mint ahányat a Ciara nevű viharciklon hétfőn egész nap okozott. A szélvihar első napján délutánig 16, eset pedig 8 riasztást kapott a megyei katasztrófavédelem – tájékoztatott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

A múltheti rekord mennyiségű riasztás után – amikor is 24 óra alatt 208 esethez kellett vonulniuk a Békés megyei katasztrófavédőknek – az előrejelzések szerint ezen a héten is a viharos erejű szél okozza majd a legtöbb problémát a tűzoltóknak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán is felhívta a lakosság figyelmét a védekezésre. A szakember tanácsait idekattintva olvashatják.

 

Tetők is megrongálódtak a viharban (fotó: Milyó Pál)

 

– Kedden reggel 6 órától 9 óráig 27 esetben riasztották Békés megyében a tűzoltókat. A megye területén több helyszínen dőltek fák házakra, és villanyvezetékekre, valamint épületek tetőszerkezetét is megbontotta az erős szél, ezt történet az orosházi vásárcsarnok épületével is. Kedden délelőtt a megye összes hivatásos tűzoltó egysége, valamint az önkormányzati és önkéntes tűzoltók is részt vesznek a károk felszámolásában – mondta el dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának megyei szóvivője.

 

Gádoroson lapátolni lehetett a jeget a jégeső után (MTI fotó: Rosta Tibor)

 

A ritka téli zivatar jégesővel, villámlással és erős széllökésekkel érte el Békés megyét, így Orosházát is. Az oroscafe.hu tudósításából kiderül, hogy a kora reggeli zivatar kísérő szél szinte teljes egészében letépte az orosházi vásárcsarnok tetejét. Az épületet lezárták és a katsztrófavédelem munkatársai elkezdték a károk felszámolását, emellett a városüzemeltetési cég már felvette a kapcsolatot a tetőszerkezetet gyártó céggel, hogy minél hamarabb rendelkezésre álljon az alapanyag a helyreállítási munkákhoz.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

A meteorológusok szerint kedd estig az ország egész területén számolni kell az akár több mint 70-80 km/órás sebességű széllökésekre, de szerdától csak helyenként fordulhat elő erősebb légmozgás. A zivatarokra, illetve viharos széllökésekre kiadott aktuális riasztást idekattintva tekinthetik meg.

További programok »

FEL