Több mint 80 viharkárról érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a megyéből

2022. január 31. 12:49 | behir.hu

Az elmúlt hétvégén nyolcvankét műszaki mentéssel és egy tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

Egy családi ház udvarán kommunális hulladékot égettek szombat délután Békésen, a Szabadkai utcában. A helyi önkormányzati, valamint a mezőberényi hivatásos tűzoltók vízsugár segítségével a tüzet eloltották, majd az esetről jegyzőkönyvet készítettek. Felhívták az égetést végző személyek figyelmét, hogy a kommunális hulladék elégetése minden körülmények között tiltott. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

A vasárnapi nap során közel nyolcvan viharral összefüggő káreseményről érkezett bejelentés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. A viharos időjárás huszonhét települést érintett, a legtöbb káresemény Szarvas, Békéscsaba, Orosháza, valamint Gyula településen következett be. A műszaki mentések döntő többségét kidőlt fák, vezetékekre szakadt növényzet és letört ágak eltávolítása jelentette. Az esethez riasztott egységek emelőkosaras jármű, kézi szerszámok, motoros láncfűrész és dugólétra alkalmazása mellett végezték a beavatkozásokat. Több olyan káresemény is történt, ahol személygépkocsikban és épületek tetőszerkezetében okozott kárt a lehulló nagyméretű faág, ezen kívül a nagy erejű széllökések kéményeket döntöttek le és tetőburkolatokat bontottak meg. A beavatkozások során a megye valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnoksága részt vett a károk felszámolásában, továbbá a békési, gyomaendrődi, tótkomlósi önkormányzati tűzoltók, valamint a Dél-Békés és a Körös Kondor Mentőcsoportok is támogatták a munkálatokat. Az esetekkel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat vasárnap este Nagyszénáson, a Szegfű utcában. Az orosházi hivatásos tűzoltók, valamint a gázszolgáltató munkatársainak ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. Az ingatlan egyik lakóját a mentőszolgálat szén-monoxid mérgezés gyanújával kórházba szállította. A gázszolgáltató egy meghibásodott gázkazánt műszaki felülvizsgálatáig a rendszerből kizárt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor az ingatlan alternatív módon fűthető maradt - írja a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Galéria

További programok »

Kék hírek

FEL