Elég egy égve felejtett gyertya és megtörténik a baj

2020. december 28. 06:24 | Hidvégi Dávid

Elég egy égve felejtett gyertya vagy egy magára hagyott világító dísz ahhoz, hogy minden a tűz martalékává váljon. Az ünnepek alatt kiemelten megnő a lakástüzek kockázata, ráadásul lassan itt a szilveszter, amikor előkerülhetnek a pirotechnikai eszközök is, amelyek nagy részének használata az idén tilos.

A karácsonyi időszakban jelentősen megnő az otthoni káresemények száma, köszönhetően az égve hagyott adventi gyertyáknak, a csillagszóróknak és a túlhevült vagy zárlatos karácsonyi fényeknek.

– Még mindig vannak, akik karácsonykor hagyományosan gyertyát használnak a fenyőfán, de ezt érdemesebb valamilyen LED eszközzel kiváltani, mert sokkal biztonságosabb. Ugyanakkor ezeket a világítóberendezéseket is áramtalanítsuk, ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk le őket, mert veszélyforrást jelentenek – tanácsolta Békés Megyei Katasztrófavédelem szóvivője. Várszegi György hozzátette: a csillagszórókat ugyan szeretik a gyerekek, de mindenképpen a felnőtt gyújtsa meg azokat.

A karácsonyi fények egészen vízkeresztnapjáig fent maradnak, de a kockázat tovább nő szilveszterkor. Idén a tűzijátékot csak magánterületről lehet fel lőni és kizárólag az 1-es és a 2-es pirotechnikai termékeket lehet használni, amelyeket szaküzletekben lehet megvásárolni az egész év során.

– Ha otthon van ilyen terméke, bármikor felhasználhatja, de általában az emberek csak esetleg születésnapkor vagy esküvőn teszik ezt. A 3-as és a 4-es pirotechnikai termékek használata a rendelet értelmében szigorúan tilos, így idén árusító kitelepülések sem lesznek – fogalmazott a Leskovics Pirotechnika Kft. ügyvezetője, Leskovicsné Tóth Mária.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a pirotechnikai eszközöket kizárólag a használati utasítás szerint alkalmazzák.

További programok »

Itthon

FEL