Katasztrófavédelem: A pirotechnikai termékek tűz- és balesetveszélyesek

2019. december 30. 10:22 | Hidvégi Dávid

Lassan itt a szilveszter, amikor előkerülnek a pirotechnikai eszközök is. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy minden ilyen termék tűz- és balesetveszélyes.

A Leskovics Pirotechnika Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az egyes és kettes típusú termékeket az egész év folyamán szabadon fel lehet használni magánterületen. Leskovicsné Tóth Mária hangsúlyozta, hogy a hármas típusú pirotechnikai eszközöket viszont csak december 31-én 18 órától, január elsején reggel hat óráig szabad felhasználni, és a megmaradt tűzijátékokat vissza kell vinni az árusokhoz.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a felhasználóknak minimum tizenöt méter távolságból ajánlatos nézni ezeket a termékeket.

– Fontos, hogy csak engedélyezett helyről vásároljanak tűzijátékot. Ezek általában parkolókban és nagyobb főtereken találhatók meg. Itt pirotechnikus kollégák árusítják a termékeket, akik felvilágosítással tudnak szolgálni a használatot illetően. Ezen kívül magyar nyelvű feliratok is találhatóak a termékeken, ezeket mindenképpen olvassák el és tartsák be – részletezte Leskovicsné Tóth Mária.

Szilveszter és az új év első napján folyamatos tűzveszélynek vagyunk ki téve. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a hatóság december 28-a és 31-e között országosan körülbelül hatszáz darab helyszíni tűzvédelmi ellenőrzést folytat le. Gombos Erik hozzátette: ilyenkor az árusító konténer elhelyezését, a tűzoltó készülékek és a tűzvédelmi szakvizsgálat meglétét ellenőrzik. A szóvivő kiemelte, hogy a vásárlóknak az utasítások szerint kell használniuk az eszközöket. A tűzijátékot soha ne az ingatlan vagy ember és háziállat irányában állítsák fel, mivel azok tűz- és robbanásveszélyesek.

– Mindig ügyeljünk arra, hogy engedéllyel rendelkező árusoknál vegyünk tűzijátékot. Ne ezen próbáljunk meg spórolni, hisz ott a tűzijáték minősége garantált, valamint az árusító személy is tudatában van, annak, hogy milyen veszélyforrásokat hordoz a termék. Jellemzően az az egyik legnagyobb veszély, hogy az emberek nem követik a használati utasításban foglaltakat – fogalmazott Gombos Erik.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a karácsonyi égősorok is veszélyesek, amelyek vízkereszt napjáig biztosan használatban vannak. Gombos Erik hozzátette: az olcsó izzók hibásak lehetnek, hamar felmelegednek, így azok tűzveszélyesek. Karácsonyfatüzek is előfordulhatnak, ha a fenyő kiszárad és egy rossz izzó miatt begyullad.

További programok »

FEL