Viharos mennyiségű riasztás 24 óra alatt

2020. február 6. 17:30 | Sipos Gábor

A Békés megyei katasztrófavédők több mint 200 alkalommal kaptak riasztást a szerdai viharos szél miatt. Az esetek többségében kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz hívták a szakembereket, de két esetben szén-monoxid mérgezéshez is riasztották a szakembereket.

Békés megyét is elérte a viharos erősségű, néhol 90 km/órás erősségű szél szerdán, a késő délelőtti órákban. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai megfeszített munkával igyekeztek a károkat enyhíteni. Szűcs Csaba tűzoltó alezredes elmondta, hogy 24 óra alatt összesen 217 esetben vonultak a helyszínekre.

– Az esetek többségében a viharos széllel, széllökésekkel kapcsolatos műszaki mentések jelentettek feladatot az egységeknek. A tűzoltókat kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották, melyek veszélyeztették a közúti és gyalogos forgalmat, valamint villanyvezetékeket szakítottak el és gépjárműveket, lakóingatlanokat rongáltak meg – nyilatkozta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

 

Két esetben szén-monoxidmérgezés gyanújával riasztották a tűzoltókat

A szakemberek két esetben: egy mezőberényi és egy békési családi háznál is mérésekkel állapították meg a mérgesgáz jelenlétét. A betegeket a békéscsabai kórházba szállították. Az intézmény tájékoztatása szerint mind a három beteget már az esti órákban hazaengedték.

Úgyszintén szerdán, a koraesti órákban értesítették a békési tűzoltókat arról, hogy a viharos szél fellazította a fedőlemezeket a Szegedi Kis István Református Gimnázium tetőszerkezetén.

– Szerencsére a szél nem szakította fel a tetőt. Először a békési tűzoltóság érkezett ki, de mivel magas az épület, ezért emelőkosaras tűzoltóautóra volt szükség, ez csütörtök délelőtt megérkezett – tájékoztatott az iskola udvarán Palatinusz Pál, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója. A tűzoltók a tönkrement tetőt ideiglenesen fóliával javították meg a csütörtök délelőtti órákban.

 

Sok helyen nem volt áram

A szerdai viharos szél miatt Békés megye több pontján is akadozott az elektromos szolgáltatás. A tájékoztatások szerint mintegy 9000 háztartást érintett a részleges vagy teljes áramhiány. A Nemzeti Közművek az erről szóló tájékoztatást elküldte a megyei települések polgármestereinek. 

Az előrejelzések szerint viharos széllökésekre már nem kell számítani ebben a térségben, a hétvégére teljesen megszűnik a légmozgás, ám a jövő héten ismét hevesebb széllökésekre lehet számítani.

További programok »

FEL