Károkat okozott a rendkívüli hideg

2017. január 9. 15:18 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A hétvégén megdőlt az országos hidegrekord, a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt le a levegő. Békés megyében nem volt ennyire hideg, de itt sem kúszott a hőmérő higanyszála mínusz 15 fok fölé, még napközben sem. A szokatlanul fagyos időjárás miatt sok autó nem indult el, és több mint háromszáz vízóra fagyott el Békéscsabán és környékén. A szakemberek szerint ezek a kellemetlenségek megelőzhetőek, ha kellő körültekintéssel készülünk fel a télre.

Sokaknak jelent problémát a rendkívüli hideg időjárás. Földvári Lászlóhoz néhány napja érkezett meg a szociális tűzifa. Ilyen időjárási körülmények között nem csak a lakásunk megfelelő fűtésére, hanem az autónk műszaki állapotára is oda kell figyelni – figyelmeztetnek a szakemberek. Hidegidőben könnyebben meghibásodik a járművek akkumulátora.

–Erre készülni kell és érdemes bevizsgáltatni az akkumulátor állapotát. Azt különféle műszerekkel meg lehet mondani, hogy milyen az akkumulátor állapota. Továbbá az indítómotori-elektromosrendszer állapotát is meg kell nézetni. Ezeket az ellenőrzéseket mindenféleképpen már a hideg beállta előtt érdemes elvégeztetni. – mondta el Pálvölgyi Szilveszter az egyik tótkomlósi autószerelő-műhely vezetője.

A fagyálló hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, tisztító berendezések és a világítást is ellenőriztetni kell.  Sokan azonban csak akkor keresik fel a szakembereket, ha már nem tudnak elindulni az autójukkal. De nem csak a személygépkocsiknak, hanem a vízóráknak is sok helyen okozott gondot a hideg. A hétvégén csak Békéscsabáról és környékéről több mint háromszáz hibabejelentés érkezett az Alföldvíz Zrt-hez, elfagyott mérőműszerekről. A szakemberek szerint a probléma az akna megfelelő szigetelésével megelőzhető.

–Ez a szigetelés bármilyen olyan anyag lehet, ami jól zárja a nyílásokat, tehát fölé lehet tenni akár egy szalmazsákot, rongyot, fóliát. A legegyszerűbb az, hogyha magát a fedlapot felemelve alátesznek egy szigetelőanyagot, és visszateszik a fedlapot. De bármilyen olyan anyag megfelel, ami meg tudja akadályozni azt, hogy a szél befújjon az aknába. – tájékoztatott Kis Albert Zoltán az Alföldvíz Zrt. divízióvezetője.

Az elfagyott vízóra miatt elakadhat az ingatlan vízellátása, kiolvadáskor viszont a szabadba ereszthet a vezeték. Az így kiömlött víz mennyisége a fogyasztót terheli, ami a javítási munkákkal együtt komoly kiadást is jelenthet. A meghibásodott vízóra cseréje önmagában tizenötezer forintba kerül. A hiba bejelentésére ingyenesen hívható a 06-80-922-333 telefonszám.

FEL