Karantén történetek - BMZ vizuális missziója

2020. április 23. 16:39 | Csiffáry Zsuzsanna

Új sorozatunkban olyan Békés megyeieket mutatunk be, akik habár a négy fal közé szorultak, igyekeznek megtalálni helyüket az új helyzetben. Erről mesélnek a behir.hu-nak.

Baji Miklós Zoltán (BMZ) képzőművész, aki az alkotás szeretetét elhivatottan plántálja a gyerekekbe,. Ezt nem tanításnak, sokkal inkább missziónak éli meg. Huszonévesként választották be az Országos Gyermekstúdió Programba, ahol a csoport vizuális vezetője tanította a főbb feladatokra. Életének nélkülözhetetlen eleme a kisgyermekeknek tartott alkotó szakkörök vezetése.

Munkásságának nagyon fontos és egyik meghatározó alakja Vágréti János, szakkörvezető, festőművész volt. Tőle sugárzó ember-, gyermek-, életszeretetet, partneri tiszteletet, alázatot, tapasztalhattak meg a tanítványai. Nagyon rövid idő alatt felszabadította a legszorongóbb gyermeket is. Ezt a módszert műveli és folytatja BMZ is.

Hitvallása, hogy az oktatás esszenciája a szeretet alapú, pozitív megerősítésre építő, terelgető instruálás. Megfelelési kényszer nélkül áll minden gyermekhez, így könnyebben nyílnak meg. Ez a módszer lassabbnak tűnik, mint a feladatorientált, diktálós, belerajzolós, a hibákra koncentráló értékelés, de a gyermek fejlődése szempontjából maradandóbb és egyéniségfejlődésében megerősítőbb hatású.

– Nagyon hiányoznak a foglalkozások, hiszen a hét minden napján vezetek valahol valamilyen csoportot. Az országban egyedülálló kezdeményezésem a Csabagyöngyében talált helyet: 9 hónapos kortól ajánlott „babaArt”. De itt működik a városi szakköröm a „Kis-Festők” is. A szlovák iskolában a „Törp-Pingálók” és a „Pingáló hobbitok”, a Család és Karrier PONT-ban a Családi Alkotóköröm és az NMI jóvoltából létezik Kardoson, a Kardosi Alkotóköröm is – mondta el BMZ.

Minden kör kötődik valamilyen intézményhez, így a jelenlegi helyzetben egyik alkotói kör sem működhet. BMZ a nyilvántartási lapokon szereplő e-mail címeket felhasználva kérte a szülőket, hogy mostantól elektronikusan tartsák a kapcsolatot. Így született meg a Home.-painting ötlete. Március 15-én egy internetes felületen hirdetett meg egy gyermekrajz-pályázatot és egyúttal díjfelajánló támogatókat is keresett. A téma a húsvéti ünnepkör, az újjászületés, a megújhodás, a feltámadás volt. Húsvét hétfőig küldhették el a gyerekek a munkáikat. Erre óvodás és kisiskolás korosztályból, 44 gyermektől 47 alkotás érkezett. A beérkezett műveket folyamatosan publikálta a BabaArt oldalon, valamint más oldalakob és csoportokban.

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam én is és a gyermekek szülei is. A díjakat a díjfelajánló támogatók ítélik oda két, általam felkért kitűnő alkotó barátom, Flóra Virág grafikusművész és Szilágyi Rudolf képzőművész szakmai ajánlására támaszkodva. Az eredményhirdetésre és az elektronikus formájú, személyre szabott oklevelek publikálására, virtuális átadására szintén a babaArt facebook oldalán kerül sor, de a tárgyi jutalmak átadására és az oklevelek dedikálására már valós térben, május elején a Család és Karrier PONT békéscsabai székhelyének udvarán – tette hozzá BMZ.

A bevezető kezdeményezést pozitív visszhang követte. A személyes alkotói együttlétet digitálisan nem igazán lehet pótolni, de azért dolgozik digiltális-vizuális foglalkozások megvalósításán is.

– Ez a távolságtartó kényszerhelyzet új kihívásokra ösztönöz. Megpróbálok kidolgozni egy olyan izgalmas foglakozássort, amely a monitoron keresztül is felszabadítja a hozzánk kapcsolódók alkotóvágyát, és így a mai technika adta lehetőségekkel felvértezve tudom folytatni elhivatott missziómat – nyilatkozta BMZ.

Galéria

 

 

 

FEL