Karácsonyra újra kinyit a felújított Százéves Cukrászda

2023. december 21. 16:04 | Kovács Andrea

December 22-én újra kiniyit Gyula egyik legkedveltebb helye, a Százéves (Reinhardt) Cukrászda. Az 1800-as évek elején épült ikonikus épület az elmúlt félévben jelentős felújításon esett át, vendégterét kibővítették és új mosdóépületet alakítottak ki az udvarban. A cukrászda üzemeltetői több finomsággal is készülnek az ünnepekre.

Magyarország legrégebben működő vidéki cukrászdáját 1840-ben alapította Salis András cukrászmester, és azóta folyamatosan működik. A Dél-Alföld legértékesebb, emeletes polgárháza 1801 és 1803 között épült. A ház copf és empir stílusú elemekkel épült, de magán viseli a korai klasszicista jegyeket is. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak.

– Nagyon fontos egy épület eredeti stílusának a megőrzése, 1984-ben és 2014-ben már rekonstruálták a Százáves Cukrászdát, de a teljes körű felújítása csak most valósult meg – emelte ki dr. Kovács József országgűlési képviselő, aki hozzátette: a város egyik legnépszerűbb és legismeretebb turisztikai nevezetességébe a vendégek 70 százaléka ellátogat, és a helyiek körében is igen népszerű.

 

 

Gyula önkormányzata 1 milliárd forintot nyert komplex turisztikai fejlesztésre, melyből három beruházás valósult meg: az első ütemben a Nagyváradi úti kerékpárutat építették ki, majd az év második felében a Százéves Cukrászda és a mellette lévő a Ladics-ház felújítása történt meg. A két épület felújítási költsége közel nettó 790 millió forint volt, melyet a kormány még plusz 100 millió forinttal támogatott.

A kivitelező június 13-án kezdte meg a munkát, és rekord idő alatt el is készült vele.  A beruházás legfontosabb eleme az épület talajvíz elleni szigetelése, a teljes tetőcsere és a fogyasztótér menövelése volt. Az Esze Tamás utcai földszintes épületben helyezték el az új, 21. századi színvonalú mosdókat, valamint korszerű és energiatakarékos, hőszivattyús fűtési rendszert alakítottak ki – tájékoztatott Görgényi Ernő polgármester.

A Százéves (Reinhardt) Cukrászdát 2004 óta Balogh László és a Kézműves Cukrászda üzemelteti.

– December 22-én, pénteken 10 órakor nyitjuk újra a cukrászdánkat, a vendégeket karácsonykor hagyományos termékeinkkel: több ízesítésű bejglivel, kézműves szaloncukrokkal  és bonbonokkal, pisztáciás illetve csokis babkával, zserbókkal és a csak itt kapható százéves tortával várjuk.  Szenteste napján14 óráig leszünk nyitva, a két ünnep között és szilveszterkor pedig nagy turistaforgalomra számítunk – mondta el a cukrászmester.

 

Galéria

További programok »

FEL