Megnyílt az adventi vásár Gyulán, meggyújtották az első gyertyát is - galériával

2021. november 29. 07:31 | Vincze Attila

A szemerkélő eső ellenére sokan látogattak ki vasárnap délután a hagyományos adventi vásár megnyitójára Gyulán. Kora este pedig a város polgármestere meggyújtotta az első adventi gyertyát is.

Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a szokásos karácsonyi vásár Gyulán, így sokan voltak kíváncsiak a város attrakciójára advent első vasárnapján. Kézműves árusok sokasága, forralt bor és zenés gyermekműsorok is várták azokat, akik kilátogattak a Harruckern térre. 

A délutáni programok után este hat órától Gyula polgármestere köszöntötte a helyieket. Görgényi Ernő először arról beszélt, hogy együtt a városlakókkal megteremtették annak lehetőségét, hogy megéljék advent üzenetét és ennek megfelelően ünnepi köntösbe öltözött a város. A városvezető kitért a 2020-as karácsonyra is. Elmondta, akkor a legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak érvényben és csak szűk körben lehetett ünnepelni, valamint mindenki nagyon keveset találkozhatott a szeretteivel. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy év ezért fontos tanulsággal szolgált. 

– Ebben a nehéz időszakban jobban megértettük a személyes együttlét jelentőségét életünkben és rájöttünk ki vagy mi az igazán fontos számunkra. Ezek pedig nem az anyagi javak, hanem a szeretetteljes, valódi emberi kapcsolatok. Erről szól az advent is, ezt kell, hogy megéljük és ezen kell elgondolkozzunk, ki az igazán fontos számunkra és figyelünk-e rá eléggé – fogalmazott Görgényi Ernő.

Ezt követően a térség országgyűlési képviselője, dr. Kovács József beszédében az advent szó eredetéről szólva kiemelte, hogy ilyenkor az Úr eljövetelét várjuk. Mint mondta, a kezdetekben csak egyetlen vasárnapból állt az advent, majd a 7. századtól kezdve már négy hétben jelölték meg az advent idejét, azonban a vízkereszttel együtt ez az ünnep mintegy hat hétig tart.

– Az első vasárnap a hitről szól, és most a járvány második évében szükségünk is van erre. Tegyünk magunkban rendet, rendezzük a belső békénket, mert külső béke csak akkor van, ha van belső is, és ha ezt így tesszük az advent idején, akkor tudunk karácsonykor mindannyian szeretetben ünnepelni – zárta gondolatait a képviselő.

Az ünnepi köszöntők után a történelmi egyházak gyulai képviselői osztották meg gondolataikat a megjelentekkel. Az ünnepség végén Görgényi Ernő meggyújtotta a város karácsonyfája előtt az első adventi gyertyát.

Tekintsék meg galériánkat az eseményről, valamint kaphatnak egy kis ízelítőt a hangulatos adventi vásárról is.

Galéria

További programok »

Gyula

Békés megyében is volt, aki már felvette a második ismétlőoltást

Az oltási akción túlmenően vasárnap is folytatódott az oltás Békés megyében a központi helyszíneken; öt vakcina közül lehet választani. Békéscsabán és a megye többi oltópontján továbbra is várták az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.
2022. január 17. 12:22
FEL