Kaposi László: nem kellene a város adósságállományt növelni 2019-ben

2019. február 4. 19:06 | Kovács Andrea

Nem kellene tovább növelni a város hitelállományát, inkább az önként vállalt feladatokra fordított kiadásokat kellene csökkenteni - mondta el Békéscsaba 2019. évi költségvetés tervezetét értékelve, Kaposi László a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

 

 

Kaposi László Békéscsaba város januári közgyűlését értékelő sajtótájékoztatóján kiemelte: a költségvetési tervezet első olvasatából látszik, hogy több lesz a központi támogatás és a helyi adókból befolyó összegek is növekednek. Viszont ezek sem nyújtanak fedezetet arra a 400 milliós hiányosságra, amelyet már most tartalmaz a tervezet. Ebben benne van a 230 ezer forintos hitelfelvételi irányzat is, de ez még nem tartalmazza  a fejlesztésekhez szükséges igényeket. Így Békéscsaba hitelállománya ez év végére elérheti a 2 milliárd forintot.

Kaposi László problémának látja, hogy a költségvetésben szereplő önként vállalt feladatokból eredő 1,3 milliárd forintos előirányzat tartalmaz olyan kiadásokat, melyek véleménye könnyen nélkülözhetőek lennének, de a képviselő-testület nagy része erre nem hajlandó – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Kaposi László beszélt arról az ellenzéki képviselők által benyújtott előterjesztésről is, amely szerint a munka törvénykönyvének változtatása az önkormányzati tulajdonban lévő cégek dolgozóira ne legyen alkalmazható. Az ellenzéki képviselők azt szerették volna elérni, Békéscsabán a helyi intézményeknél, cégeknél ne alkalmazzák a túlóratörvényt egészen addig, amíg ez nem veszélyezteti a működést vagy a költségvetést. A DK önkormányzati képviselője hozzátette: nem érte meglepetésként az ellenzéki képviselőket az, hogy a testület nem szavazta meg az előterjesztésüket. Ők viszont szerették volna éreztetni a dolgozókkal, hogy nem támogatják a túlóratörvény módosítását még akkor, sem ha valaki ezt önként vállalja.

További programok »

Politika

A választás eredményét értékelték a békéscsabai pártok

A csabaiak Szarvas Pétert választották újra Békéscsaba polgármesterévé a múlt hétvégén, ezzel párhuzamosan jelölő szervezete, a Hajrá Békéscsaba Egyesület hét mandátumot szerzett a közgyűlésben. A Fidesz-KDNP további hét képviselői széket nyert el, míg két MSZP-s és egy DK-s városatya csatlakozik a grémiumhoz.
2019. október 16. 10:20
FEL