Kálmán Tibor: Szeretnénk reflektorfényben tartani a békési értékeket

2023. január 4. 14:33 | D. Nagy Bence

Békés város 2022-ben is megmutatta magát kulturális, turisztikai és gasztronómia oldaláról. A település évtizedek óta működő rendezvényei országosan is ismertté, elismertté váltak, de ahogy Kálmán Tibor polgármester fogalmazott, tovább folytatják az építkezést.

Bár Békés város idegenforgalmi repertoárja nagy mértékben bővült az elmúlt években, többek között az aktív turizmus tekintetében, de a település az egyébként is erős kulturális gyökereire is nagy hangsúlyt fektetett.

– A fizikális feltöltődés mellet a lelkire is igyekszünk minél több energiát fordítani, ebbe a város kulturális kft-je is jelentős munkát fektet. A civil- és egyéb szervezetekkel együtt valóban egy olyan összefogásról beszélhetünk, amelynek az eredménye az elmúlt évben is jól látható volt, példáué a Madzagfalvi Napok kapcsán is, amellyel sikerült szintet lépnünk – mondta el a behir.hu-nak Kálmán Tibor, Békés polgármestere.

A Madzagfalvi Napokat 2022-ben már a 24. alkalommal rendezték meg, az utóbbi években augusztus 20-köré tematizálva a fesztivált. A város első embere megerősítette, hogy már javában szervezik a 2023-as programokat és koncertfellépőket.

Peller Anna és Kocsis Dénes koncertje a Madzagfalvi Napokon. (Fotó: behir.hu)

Szintén jelentős rendezvény a nemzetközileg is jegyzett Békés-Tarhosi Zenei Napok, amely tavaly a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével vette kezdetét. A 46. alkalommal megrendezett komolyzenei fesztivál két héten át várta a kultúra szerelmeseit, összesen hat helyszínen. Az országos és nemzetközi hírű fellépőktől színes programokat ráadásul többségében ingyenesen lehetett megtekinteni.

Egészen más hangulatú, de nem kevésbé nagyszabású rendezvény várta az ínyenceket ősszel: már a harmadik alkalommal rendezték meg a Kolbászvigalmat Békésen október 7-én és 8-án. Az első napon a város óvodásai és általános iskolásai gyúrták és töltötték a kolbászt szüleik és pedagógusaik segítségével, a második nap azonban már a felnőtt csapatokról és a helyi gasztronómia szélesebb rétegű felfedezéséről szólt.

– A Madzagfalvi Napok most már kinőtte magát egy megyei vagy akár régiós szintre is. Szerettünk volna mellé egy gasztronómiai rendezvényt is, ahol azok az értékek kapnak fontosabb szerepet, amelyekben mi, békésiek erősek vagyunk, ez pedig többek között az a kolbász és a pálinka – fogalmazott a vigalom főszervezője, Polgár Zoltán alpolgármester.

A gyerekeké volt a főszerep a hamadik kolbászvigalom első napján. (Fotó: behir.hu)

Mindemellett a kolbászvigalom sosem kívánt versenyezni a megye nagyobb fesztiváljaival – erről már ismét a Kálmán Tibor beszélt.

– Szeretnénk megmutatni a saját ízvilágunkat, egy kicsit reflektorfénybe helyezni a békési kolbászt, a békési pálinkát. Nem utolsósorban még az ősz folyamán, a téli leállás előtt egyfajta utolsó nekifutásként egy olyan rendezvényt nyújtani békésieknek és nem békésieknek egyaránt, amely során feltöltődhetnek, kellemesen szórakozhatnak – emelte ki a városvezető.

A polgármester úgy fogalmazott, fesztiváljai, aktív vízi turizmusa révén Békés is egyre komolyabb desztináció a belföldi kikapcsolódást keresők között, ezt a tendenciát pedig a jövőben is tovább kívánják erősíteni.

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL