Kálmán Tibor: Igyekszünk folyamatosan megújulni

2024. január 3. 12:55 | D. Nagy Bence

Békés pozíciója nemcsak járási központként, de gazdasági és kulturális szereplőként is erősödött a régióban. A település elmúlt évéhez kötődő fejlesztésekről, változásokról Kálmán Tibor polgármester számolt be a behir.hu-nak.

Békés polgármestere 2023-at a covid utáni visszarendeződés évének nevezte a település életében. Mint mondta, az infrastrukturális fejlesztéseik közül még az előző uniós ciklus maradványforrásából fejezték be a csapadékvíz-elvezető rendszer 4. ütemét, az év végén pedig már az újabb beruházások előkészítése zajlott.

– A TOP Plusz program pályázatai előkészítésének a végén járunk, a terveket már beadtuk a Magyar Államkincstárhoz véleményezésre. A békésieket elsősorban talán az aszfalt-járda pályázatunk érinti, az erre vonatkozó tervek is az államkincstárnál vannak – fogalmazott Kálmán Tibor.

 

Megújul továbbá a galéria, amely jelenleg a felnőtt- és a gyermekkönyvtárnak is helyet ad. A patinás épületben fűtés- és energetikai korszerűsítést hajtanak végre, valamint a nyílászárók cseréje is megtörténik – a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően.

A polgármester a tavalyi évre visszatekintve a kultúrális programokat is értékelte, melyek közül nem egy nemzetközi tekintetben is évtizedek óta jegyzett esemény. Emellett a város az elmúlt néhány évben újabb kezdeményezéseknek is teret adott.

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar koncertje a tavalyi Bétazenen.

 

– A Békés-tarhosi Zenei Napok, vagyis a Bétazen komolyzenei-kulturális rendezvényünk, amelynek programjába igyekszünk újabb, frissebb paneleket is beilleszteni, akár a könnyűzene tekintetében is. A Belencéres Néptáncegyüttes telt házas záróműsora jól jellemzi a felfokozott érdeklődést. Szintén kiemelt programunk a Madzagfalvi Napok, amelyet 2024-ben is augusztus 20-a kapcsán rendezünk meg. Pár éve indult útnak a Kolbászvigalom, amelyet az Agrárminisztérium támogatásával szeretnénk tovább vinni – emelte ki a városvezető.

A békési önkormányzati rendezvények jó része már 2023-ban is a teljes felújításon átesett Gödörben zajlottak. A koncerteknek és gyermekműsoroknak is helyet adó közösségi térrel kapcsolatban Kálmán Tibor elmondta: már most készülnek a nyári ifjúsági rendezvényekre és a népszerű sportközvetítésekre, amelyek több héten át folyamatos kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a kilátogatóknak.

További programok »

FEL