Száll a kakukk fészkére – új adaptáció a Jókai színház színpadán

2021. január 5. 15:44 | Csiffáry Zsuzsanna

A Kakukkfészek című darabot viszi színpadra a Jókai színház társulata. Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényéből készült színpadi adaptáció olvasópróbáján jártunk kedden délelőtt. A történet egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphyt, a kisstílű bűnözőt zárják. De hogy mi történik ezután....

„A színészeknek nincs szükségük arra, hogy nagyon rájátszanak a figurára, hiszen mindegyik karakter önmagában is érdekes és hordoz valamilyen titkot” – fogalmazott a darab olvasópróbáján A Kakukkfészek című előadás rendezője, Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. Mint mondta, hazánkban a legtöbben valószínűleg az 1975-ös Száll a kakukk fészkére című filmet ismerik, ugyanakkor ez az adaptáció Ken Kesey azonos című, 1962-ben megjelent regénye alapján készült.

A rendező kiemelte: az elmegyógyintézetben játszódó történet legfőbb mondanivalója az, hogy a különböző emberekből álló csapat összetartó közösséggé alakulhat, McMurphy pedig kulcsszerepet játszik a társaság dinamizálásában. Hozzátette, hogy az adott figura drámája akkor lelhető meg, ha megtaláljuk azokat az okokat, amelyek megmutatják, hogy milyen oknál fogva szakadt el a társadalomtól, milyen módon magányosodott el, vált olyan emberré, akinek a kapcsolódási pontjai hiányosak.

A teátrum nagyszínpadán a karakterelemzéseken túl az egyéni sorsok fontosságáról is szó esik majd. Kovács Edit színművész izgalmas lehetőségnek tartja az antipatikus Ratched nővér megformálását. Mint mondta, még a próbafolyamat elején járnak, de már most látszik, hogy egy bonyolult jellemet kell megformálnia, akit folyamatosan kell megfejteni sok belső frusztrációja miatt. 

Csomós Lajos viszi színpadra az agresszív, társadalomba beilleszkedni képtelen Patrick McMurphy-t.

– McMurphynek nincs baja, egyszerűen nehéz eset. A szerepben azt kell kibontani, hogy milyen társaságépítő szerepe van ennek a figurának – fogalmazott a színművész.  Az előadást az előzetes tervek szerint február 26-án láthatja a nagyérdemű a Jókai színház nagyszínpadán.

Galéria

További programok »

FEL