Kakukkfészek bemutató a Békéscsabai Jókai Színházban

2021. szeptember 8. 16:27 | Szász Borisz

Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére, 1962-ben jelent meg. Már a következő évben megszületett a színpadi változat, Miloš Forman 1975-ös filmje után pedig még nagyobb népszerűségnek örvendett a mű.

A regény és a belőle készült színmű az elmegyógyintézetnek azon az osztályán játszódik, ahol a Kovács Edit által alakított Mildred Ratched főnővér diktál. Az egyik legrégebbi lakó, Bromden főnök (Katkó Ferenc), a félvér indián süketnémának tetteti magát: ha el tudja titkolni, hogy van esze, békén hagyják. Hamarosan új beteg érkezése kelt átmeneti érdeklődést a bentlakókban: Randle Patrick McMurphy (Csomós Lajos), a kisstílű bűnöző is színlel, hiszen különben börtönbe jutna. Azt játssza, hogy bolond. Ő azonban szeret élni, és szereti, ha élnek körülötte. Szórakozni akar és szórakoztatni. Nem egy példaértékű ember, de van benne szeretet és szolidaritás a társai iránt. McMurphy és Ratched főnővér párharca az osztály minden tagjának életére kihat…

 

Galéria

 

– Pataki András rendezővel mindig öröm dolgozni, mert behozza a lazaságot a próbafolyamatba, eléggé felkészült, nagyon jó gondolatmenet alapján rakja össze az előadást, és utána hagyja a színészt dolgozni – mondta el Csomós Lajos.

A színész elmondta karakteréről, hogy a piti kis tolvaj, aki valójában nem elmebeteg, egy börtönviselt ember, aki valahogy elintézi, hogy a börtön helyett inkább az intézetbe kerüljön, ahol normális emberként szeretné élni az életét, de természetesen különböző akadályokba ütközik a darab folyamán.

– Nagyon jól megírt szerep, olyan szempontból nagyon hálás, hogy ez a fiú dadog, tehát az már adott egy ritmust és egy idegállapotot neki – mondta Czitor Attila, hozzátéve, hogy volt már alkalma együtt dolgozni Pataki András rendezővel, így gördülékeny volt a közös alkotás.

A Kakukkfészek premierje szeptember 10-én, pénteken lesz a Békéscsabai Jókai Színházban.

További programok »

FEL