Junior Gokart Challenge - a jövő autóversenyzőit keresik Békéscsabán is

2021. szeptember 22. 18:00 | Gyemendi Réka

Országos autó-motorsport tehetségkutató programsorozatot indított HUMDA Junior Gokart Challenge néven a 6 és 14 év közötti gyermekek számárára a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. A jelentkezők profi versenygokart-szimulátorokon próbálhatják ki magukat az ország hét városában egy héten keresztül. A szimulátoros kamion ezen a héten Békéscsabán várja az érdeklődőket, ahová szerdán Talmácsi Gábor volt motorversenyző is ellátogatott.

A jövő tehetséges autó- és motorversenyzőinek felkutatását már gyermekkorban elkezdi a HUMDA ezzel az országos tehetségkutató programsorozatával. Az ország hét városába látogat el az országjáró kamion, ahol szimulátoros tehetségkutató időmérésen mutathatják meg képességeiket a sport iránt érdeklődő gyermekek és kamaszok. A kamion ezen a héten Békéscsabán, a Szent István téren várja a sportág jövendőbeli reménységeit.

 

 

A legfiatalabb résztvevő Gyulai Zoltán volt, aki 7 éves kora ellenére már 3 éve gokartozik. Elmondása szerint a versenyzést szereti a legjobban ebben a sportban, és – nem meglepő módon – autóversenyző szeretne lenni, ha felnő. Édesapja úgy fogalmazott: a kisfia a gyermekdalok vagy mesék helyett előnyben részesítette az autó- és motorversenyekről szóló videókat.

– Megkérdezte, mikor ülhet be ő is egy ilyen járgányba. Azt mondtam neki, hogy amint eléri a pedálokat. Pechünkre már léteznek olyan aprócska gokartok, amit egy ilyen pici gyerek is tud használni. Innen pedig már nem volt visszaút – fogalmazott Gyulai László. Hozzátette: a versenysportba a Gokart Talent Kupának köszönhetően csöppent a kisfiú, azóta pedig már több versenyen is részt vett. Gyulai László azt is elmondta, hogy jelenleg a leginkább szponzorra lenne szükségük.

 

 

Szerdán a főtéren egy sztárvendéggel is találkozhattak a látogatók Békéscsabán, aki nem volt más, mint a 2007-ben világbajnok motorversenyző, Talmácsi Gábor. A sportoló a dedikáláson túl tanácsokkal is ellátta az érdeklődő gyerekeket.

– Ezek professzionális szimulátorok: a gyerekek eleve egy gokartban ülnek, ami meghatározza az egész testtartásukat, pozíciójukat, tehát ez teljesen más, mint egy otthoni videojáték. Én is kipróbáltam ezt a szimulátort: itt már nagyon nagy szerepet játszanak a gyermek képességei. Így a megfelelő kormánymozdulat, a fék-gáz kapcsolat, az, hogy íven tartsák a gokartot, vagy hogy ne menjenek túl gyorsan, mert akkor megcsúszhat a gokart és tempót veszíthetnek vele. Tehát optimálisan kell menni és ehhez már kellenek képességek – fogalmazott.

 

 

Talmácsi hozzátette: ez a gokart-szimulátor verseny lényegében egy előszűrő, a legjobb időt elért versenyzők a hétvégén kapnak lehetőséget elektoromos gokartot is kipróbálni. A sportoló szerint nagyon fontos a sportág népszerűsítése. Úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy az autóverseny a legnézettebb sportágak egyike, mégsem tömegsport: kevés a magyar versenyző, nekik viszont támogatásra van szükségük.

Talmácsi Gábor emlékeztetett arra is, hogy Mihelisz Norbert világbajnok magyar autóversenyző is szimulátoron nyújtott teljesítménye alapján került be a versenysportba.

A programsorozat szeptem 25-én, szombaton a békéscsabai repülőtéren, családi nappal zárul.

 

Galéria

 

További információt az ügynökség hivatalos oldalán találhatnak.

További programok »

FEL