Jövőre csak egy újonc lesz az NB II-ben, két NB I-es kieső mellett

2023. június 5. 13:54 | Hidvégi Dávid

Korábban a három NB III-as bajnok automatikusan feljutott a másodosztályba, idén azonban osztályozót kellett vívniuk az NB II-ben 16., 17. és 18. helyen végzett együttesek ellen. Az oda-visszavágós párharcot követően csupán egy harmadik ligás csapat jutott fel a magasabb osztályba.

A Merkantil Bank Liga idei kiírását követően két csapattal kevesebb lesz a bajnokságban, így a 19. és a 20. helyen végzett együttesek, azaz a Békéscsaba és a Dorog automatikusan kiesett a harmadosztályba. Ebben a szezonban még három 20 csapatos NB III-as csoport volt, amelyek bajnokainak osztályozót kellett vívnia NB II-ben 16., 17. és 18. helyen végző csapatokkal (Kozármisleny, Szentlőrinc, Nyíregyháza). Akár az is előfordulhatott volna, hogy öten esnek ki a másodosztályból. A Nyugati csoportot a Practical VLS Veszprém nyerte, a Közép csoportot az Iváncsa KSK, míg Keleten a BVSC-Zugló volt a legjobb.

Az Iváncsa a Kozármisleny ellen játszott osztályozót, az első meccsen idegenben 1–0-ra győzött, majd hazai körülmények között 3–0-s vereséget szenvedett. Mindez azt jelenti, hogy a Misleny 3–1-es összesítéssel megtartotta másodosztályú tagságát. A Veszprém a Nyíregyháza Spartacus FC ellen otthon 0–0-s döntetlent játszott, majd idegenben 1–0-s vereséget szenvedett. A Szpari ezzel NB II-es maradt és a másodosztályban avathatja fel új stadionját. A harmadik ligás csapatok közül egyedül a BVSC örülhetett, ugyanis a Szentlőrinc ellen otthon még 0–0-t játszott, míg idegenben 2–1-re győzött, ezzel egyetlen csapatként jutott fel. A zuglói klub a következő szezonban 22 év után játszhat ismét a másodosztályban. Érdekesség, hogy Urbán Flórián vezetőedző mellett Kincses Ádám, a BVSC egyik asszisztens edzője, aki korábban 2019 júniusa és 2021 májusa között a Békéscsaba 1912 Előrénél töltötte be ezt a pozíciót.

 

A bajnokságba történő feljutás és kiesés a bajnoki év végén

 

A 2023/24-es NB II-es bajnokság 1-2. helyezett csapata feljut az NB I-be, míg az első osztály 11-12. helyezett csapata kiesik az NB II-be.

A 2023/24-es NB II-es bajnokság 15-18. helyezettje kiesik az NB III-ba, míg az NB III négy csoportjának győztesei osztályozót vívnak egymással a feljutásért, melynek két győztese feljut. Azért csak két NB III-as csapat jut fel, mert az NB II létszáma 18-ról 16 együttesre csökken.

A következő évben nem lesz Békés vármegyei együttes az első két osztályban.

 

A 2023/24-es Merkantil Bank Liga teljes mezőnye:

Aqvital FC Csákvár
BFC Siófok
BVSC-Zugló
Budafoki MTE
Budapest Honvéd
Credobus Mosonmagyaróvár
ETO FC Győr
FC Ajka
Gyirmót FC Győr
HR-RENT Kozármisleny
Kolorcity Kazincbarcika SC
Nyíregyháza Spartacus FC
PMFC
Soroksár SC
Szeged-Csanád Grosics Akadémia
Szombathelyi Haladás
Tiszakécskei LC
Vasas FC

További programok »

FEL