Jövő héten kezdik bontani a Körös Hotelt

2021. október 28. 15:38 | Varga Diána

A munkálatok várhatóan az év végéig befejeződnek. Arról, hogy mi lesz a helyén, az önkormányzat dönt majd.

November másodikán, azaz jövő hét kedden kezdik elbontani a szakemberek Békéscsaba egyik ikonikus épületét, a Körös Hotelt. A létesítmény 51 évvel ezelőtt épült és 25 évig szolgálta a várost – emlékeztetett csütörtöki sajtótájékoztatóján Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.

Az elmúlt két évtizedben sok elképzelés, terv született arról, mit lehetne kezdeni az egykori szállodával, de építészek, építészmérnökök, vállalkozók sora mondta azt, hogy nem lehet megmenteni az épületet – húzta alá az országgyűlési képviselő. A hányattatott sorsú ingatlan lebontásáról tavaly született döntés, majd az ingatlan megvásárlásáról a kormány nem sokkal később hozott határozatot. A bontás után az állam az önkormányzatnak adja át a területet, amelynek sorsáról a békéscsabai közgyűlés határoz majd.

– Kezdeményeztem egy társadalmi tervezést ezzel kapcsolatban a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő, valamint a Hatvanezer Fa Egyesülettel. A hozzájuk beérkező információk alapján a városlakók nagyobb része zöld területet látna szívesen a Kossuth tér mellett. Reméljük, hogy olyan tere lesz itt a városnak, amely a helyiek megelégedésére szolgál – fogalmazott Herczeg Tamás. 

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő tart sajtótájékoztatót a Körös Hotel előtt 2021.10.28.-án. Fotó: behir.hu/V.D.

 

Az országgyűlési képviselő arra is kitért: a bontásnál nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ez vonatkozik a lakosságra, illetve a szomszédos épületre is. A munka olyan magas géppel történik majd, amely darabonként csípi le fentről lefelé az épület darabjait, a törmeléket folyamatosan szállítják majd el, ezzel is óvva a személyi épséget és a szálló mögötti épületet, valamint trafóházat. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki porfelhő, a kivitelező vízpermetet juttat majd a levegőbe, amely megköti a port – tette hozzá, ugyanakkor kiemelte, hogy bár zajra számítani kell, de sem a Kossuth ház, sem a Szécheniy utcán közlekedők haladását nem hátráltatja a munka.

A munkálatok tervezett időtartama két hónap, az állami fenntartású kivitelező cég azt ígéri, hogy – ha az időjárás is engedi – az év végéig elbontják az épületet. A behir.hu kérdésére Herczeg Tamás arról is beszélt, hogy a szóbeszéddel ellentétben az ingatlan falai nem tartalmaznak azbesztet, ezt a kivitelező egy előzetes feltárás során állapította meg. 

További programok »

FEL