Megszüntették a július 1-jei türelmi időt a parlagfű elleni védekezésben

2019. június 19. 13:39 | Kovács Andrea

A földtulajdonosoknak egész évben folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy megakadályozzák az allergiakeltő parlagfű virágbimbójának kialakulását. Az Agrárminisztérium megszüntette a július 1-jei türelmi időt a parlagfű elleni védekezésben, így a földhivatal munkatársai már jövő héten megkezdik a területek ellenőrzését.

 

 

A másfél hónapig tartó folyamatos esőzés gyakorlatilag lehetetlenné tette a különböző növényvédelmi technológiák alkalmazását, és kedvezett a gyorsan szaporodó parlagfű terjedésének is – mondta el Bagi Imre, aki Telegerendás határában kukoricát, búzát és napraforgót termeszt.

A gazdálkodó hozzátette: ő mindent megtesz azért, hogy a parlagfű ne szaporodjon el a földjein, mert ez a "mindent túlélő gyomnövény" nagy kárt tud okozni  a növénykultúrákban. Egyébként is igyekszik megóvni a kukoricát minden gyomnövénytől, mert főleg fiatal fejlődési szakaszában borzasztó nagy kárt tehetnek benne.

 

 

Az idei évtől szigorították a parlagfüves területek ellenőrzését. Megszűnt a július elsejéig tartó türelmi idő és a járási földhivatalok már egész évben ellenőrizhetik a parlagfüves területeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több fórumon is felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy mindent tőlük várhatót tegyenek meg annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a parlagfűvel fertőzött területek nagysága - hangsúlyozta a kamara Békés megyei alelnöke. Kozsuch Kornél hozzátette: értesüléseik szerint a földhivatal munkatársai jövő héttől megkezdik az ellenőrzéseket, és figyelik azokat a területeket, ahol kiterjedt területen növekedő parlagfüvet találnak.

 

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL