Jótékonysági est fogvatartottak közreműködésével a Jókai színházban

2016. november 27. 09:26 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Jókai Színházban szombaton este a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében jótékonysági est zajlott. A bevételből a megyei kórház gyermekosztálya vásárolhat úgynevezett H2 kilégzéses tesztet, amellyel ki tudják kimutatni a laktóz- és fruktózintoleranciát.

Nem akármilyen színházi eladás zajlott szombaton este a Békéscsabai Jókai Színházban. A rendezvényen ugyanis egy jó cél érdekében fogvatartottak is felléptek, mégpedig a főként rendvédelmi szakemberekből és közéleti személyiségekből álló közönség előtt. A gyulai büntetés-végrehajtási intézet második alkalommal kötött együttműködési megállapodást a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvánnyal.  A megsegítésükre rendezett jótékonysági programsorozatban eddig már volt labdarúgótorna, és előadást tartott a Cella Hecc Társulat művelődési házakban is.

– Az alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodásunk célja az, hogy különböző rendezvényeket szervezve a fogvatartottak közreműködésével, pénzt gyűjtsünk az alapítvány számára és rajtuk keresztül a a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Gyermekosztálya részére. Ez évben a nyár végén jött létre a megállapodás, amelynek a tárgyát egy úgynevezett H2 monitor képezi – mondta Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes.

A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet intézetparancsnoka hozzátette: a monitor alkalmas arra, hogy fájdalom és vérvétel nélkül, csupán a kilégzés alapján kimutassa gyermekeknél – akár csecsemőknél is – a laktóz- és fruktózintoleranciát.

Mint azt Pákozdiné Vajda Erikától, a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány elnökétől megtudtuk, a készülék ára közel nettó félmillió forint, de nagy előnye, hogy csak meg kell inni egy folyadékot, aztán belefújni a készülékbe, és a kilégzett levegőből már kimutatható, ha gond van.

A rendőrök, rendvédelmi szakemberek közül nagyon sokan voltak kíváncsiak az előadásra, ennek köszönhetően 920 ezer forint gyűlt össze.

– Amikor értesültünk arról, hogy mi is a büntetés-végrehajtási intézet reintegrációs programjának a célja, és milyen közös célt tűztek ki az alapítvánnyal, akkor szinte órák alatt több száz segítő szándékú rendőr jelentkezett. Most a nézőtéren is főként rendőrök ültek, hiszen ez valóban nagyon fontos ügy. Nekünk, felnőtteknek sem mindegy, hogyan zajlik le egy orvosi vizsgálat, és jár-e fájdalommal – ez hatványozottan igaz a gyerekekre. Az itt ülők is szülők vagy nagyszülők, így mindenki örömmel állt a kezdeményezés mellé  – mondta Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Hafenscher Csaba Zoltán intézetparancsnok szerint a fogvatartottak ugyan izgultak kicsit, de tekintettel arra, hogy már többször léptek fel, most pedig ugyanazon a színpadon állhattak, mint például Vikidál Gyula a Légy jó mindhaláligban, leginkább megtiszteltetésként élték meg az estét. A közönség pedig az adományokért cserébe egy érdekes előadást láthatott a fogvatartottakkal, majd egy musical egyveleget is hallhatott a Jókai színház művészeinek közreműködésével Békéscsabán, a Jókai színházban. 

További programok »

FEL