Jók között a legjobbak - 2018 sikereit idézték fel az élsportolói fogadáson

2018. december 13. 13:20 | Kovács Dávid

2018 legjobbjait ünnepelték az élsportolói fogadáson a Csabagyöngye Kulturális Központban! Az évzáró rendezvényen átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket, valamint újabb tagokkal bővült a Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagainak köre.

 

 

- Azért gyűltünk össze, hogy ünnepeljünk. Ünnepeljük a sportot, az idei év nagyszerű eredményeit és elismerjük városunk kivételes, elhivatott személyiségeit, akik áldozatos munkájukkal támogatják Békéscsaba sportéletét - fogalmazott köszöntőjében Szarvas Péter polgármester. A városvezető felidézte az esztendő legnagyobb békéscsabai sportsikerektől, amelyekből volt bőven, Tajti-Márton Anita fedettpályás világbajnoki aranyérmétől kezdve a BRSE bajnoki címén át Dékány Kinga és Apáti Bence ifjúsági olimpiai szerepléséig. Ezúttal is az évzáró rendezvény kezdetén adták át a„Békéscsaba Sportjáért” kitüntetéseket. Elsőként Czeglédi Katalin, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club marketing vezetője vehette át az elismerést Szarvas Péter polgármestertől és Kiss Tibor alpolgármestertől.

 

Czeglédi Katalin Szarvas Péter polgármestertől vette át az elismerést (Fotó: Kugyelka Attila)

 

- A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club bebizonyította, hogy mindig a szakmát helyezi előtérbe. Mindig a sportolókért, a jó eredményekért dolgozunk, ehhez pedig meg kell teremteni a megfelelő hátteret. Ezt pedig jó szívvel, jó csapatban tesszük meg - emelte ki a díjazott.

Ebben az évben Suhajda Lászlóné, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa is átvehette a díjat, aki egész életében sporttal és gyerekekkel foglalkozott. Tanítványai közül sokan ma is versenyszerűen sportolnak, vagy az egészségükért, a sport szeretetéért mozognak. Több tanítványa testnevelő tanári illetve edzői hivatást választott.

- Most már több mint ötven éve, Lukács József és felesége, Rácz Katalin választott ki, így kerültem a torna sportba. Ők a példaképeim, nagyon sokat tanultam tőlük. Pontosságot, következetességet, gyerekszeretetet és mindezeket az értékeket próbálom átadni a fiataloknak - fogalmazta meg a legfontosabb küldetését Suhajda Lászlóné.

Az év női sportolója 2018-ban Tajti-Márton Anita lett, aki a birminghami fedettpályás világbajnokságon a magyar atlétika első vb-aranyérmét nyerte. Ezt követően sérüléssel küszködött, így a szabadtéri szezon nagy része és az Európa-bajnokság kimaradt ebből az évből.

- Összességében pozitív volt ez az év, országos csúcsot löktem, ezzel pedig felállhattam a világbajnoki dobogó tetejére. Utána jött ez a sérülés, ami miatt a nyári szezont ki kellett hagynom. De nagyon sokan biztatnak, a klubomtól, a várostól és a szövetségtől is sok támogatást kapok. Én is azt vallom, hogy ez talán még éppen jókor jött. Most már gőzerővel készülök a következő évre, illetve a 2020-as olimpiára - értékelte az évet a súlylökő.

A férfiak között a maribori kick-box Európa-bajnokságon bronzérmes Opauszki Dávid diadalmaskodott.

 

Opauszki Dávid (balra) már a felnőttek között is Eb-érmet szerzett (Fotó: Kugyelka Attila)

 

- Ez a bronzérem eddigi pályafutásom csúcsa, gyermekkori álmom volt, hogy egyszer a felnőttek között is maradandót alkossak. Szerintem az előző évhez képest ez előrelépésnek számít, amikor a legjobb nyolc között estem ki. Ez az eredmény hatalmas motivációt jelent a jövő évre, amikor a világbajnoki címért szeretnék harcban lenni - tekintett pozitívan a jövőbe a friss Eb-bronzérmes sportoló.

Ezt követően további öt kategóriában osztották ki a legjobbaknak járó elismeréseket, majd a világversenyeken szereplő versenyzőket is díjazták.

A Sportszakmai Tanácsadó Testület 2017-ben kezdeményezte, hogy jöjjön létre egy „klub”, amelybe Békéscsaba legkiválóbb, valóban maradandót alkotó sportolói, sportszakemberei tartoznak majd. A tavalyi sportgálán Ónodi Henrietta, Palotai Károly és Gedó György, a város három olimpiai bajnoka részesült az elismerésben. Az est zárásaként három újabb sportolóval bővült a kör. A néhány hónappal ezelőtt elhunyt, kétszeres olimpikon cselgáncsozónak, Petrovszki Mihálynak a Sportkollégium posztumusz elismerést ítélt oda. Az ehhez járó oklevelet leánya, Tóth Attiláné vehette át.

Mellette a békéscsabai tekesport legeredményesebb és legismertebb személyisége, Hursán Zsófia és az olimpiai negyedik helyezett, Eb-bronzérmes súlyemelő, Bökfi János kapott helyet a csabai sportcsillagok között. A kiválóságok kézlenyomatát Hugyecz László képzőművész segítségével örökítették meg az utókornak.

 

A halhatatlan sportcsillagok letették kéz- és névjegyüket (Fotó: Kugyelka Attila)

 

A 2018-as év legjobbjai a Sportszakmai Tanácsadó Testület döntése alapján:

 

Az év békéscsabai sportolónője: Márton Anita (Kopp Békéscsabai Atlétikai Club)

Az év békéscsabai sportolója: Opauszki Dávid (József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület)

Az év utánpótlás korú sportolónője: Dékány Kinga (Alföld Vívó Akadémia)

Az év utánpótláskorú fiú sportolója: Apáti Bence (Kopp Békéscsabai Atlétikai Club)

Az év edzője: Galli Zsolt (Alföld Vívó Akadémia)

Az év fogyatékkal élő sportembere: Szarvas Zsolt (Alföld Vívó Akadémia)

Az év csapata: Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE

 

További programok »

FEL