Hazatértek a világklasszisok

2017. szeptember 6. 18:00 | Kovács Dávid

Értékes érmekkel gazdagodott a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club két kiválósága a londoni világbajnokságon. A súlylökő Márton Anitát és a gátfutó dr. Baji Balázst a közelmúlt sikerei kapcsán fogadták CsabaParkban és a városházán.

Tehetség, szorgalom és akarat. Ezzel a három szóval foglalta össze a sikerhez vezető utat Czeglédi Katalin, a csabai klub marketing vezetője, aki kiemelte, a két főszereplőre maximálisan igazak ezek a jellemzők.

Az elmúlt években a legsikeresebb hazai egyesületek közé került a viharsarki egylet, többek között két kiemelkedő világklasszisának köszönhetően. A cél az, hogy folyamatosan jöjjenek a sikerek és eközben a klub megtartsa értékes versenyzőit.

- Az élsportolókért ilyen sikerek után mindig bejelentkeznek más városok, gazdagabb klubok. Ugyanakkor bízunk benne, hogy mi is tudunk egy olyan versenyképes támogatást nyújtani - első körben a tokiói olimpiáig előretekintve – ami segíti a felkészülésüket. Reményeink szerint klubunk tagjai maradnak, így békéscsabai színekben érnek el hasonló világsikereket - fogalmazott dr. Ferenczi Attila elnök.

A sajtóreggelit hagyományteremtő céllal hívták életre, amelyen a klub klasszis versenyzőit fogadják.

 

 

- Még az olimpia előtt úgy gondoltuk, hogy folyamatosan találkozni szeretnénk az élsportolókkal, a tehetségekkel, üljünk le kötetlen formában és gondolkodjunk együtt. Támogatni szeretnénk a felkészülésüket anyagilag és erkölcsileg is, hogy hosszútávon jó eredményeket érhessenek el – hangsúlyozta Hanó Miklós alpolgármester.

Márton Anita 11 évesen kezdett el atlétikával foglalkozni, 18-19 esztendősen fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy el akar jutni egy olimpiára és ott akar sikert elérni. A súlylökő tavaly a riói ötkarikás játékokon bronzérmet szerzett, de idén fedett pályás Európa-bajnoki címével és a vb-2. hellyel talán legsikeresebb szezonját tudhatja maga mögött.

- Hosszú és eredményes év van a hátam mögött, fedett pályán megvédtem a kontinensviadalon szerzett címet és pályafutásom során először szabadtéren is dobogóra állhattam. Azt nagyon sajnáltam, hogy nem sikerült megdönteni az országos csúcsot. Az volt a másik vágyálmom, hogy a 20 méteres álomhatárt átlépve javítsak a hazai rekordon, de remélem, hogy jövőre ez is sikerül majd – értékelt a súlylökő.

 

Három csúcsdöntés jöttek az igazi sikerek

 

A békéscsabai városháza udvarán Szarvas Péter polgármester várta a versenyzőket, akiknek egy gátakból kialakított pályát kellett teljesíteni a köszöntés előtt. Dr. Baji Balázs bravúros teljesítménnyel ért fel a világbajnoki dobogóra, majd a tajvani Universiadét is megnyerte 110 méteren.

- Háromszor sikerült országos csúcsot javítani, több kiváló helyezést is elértem a nemzetközi versenyeken, a vb-bronz és az Universiade-arany pedig meghozta az igazi sikert a szezonban. Szeretnék úgy tekinteni ezekre az eredményekre, mint egy csúcspontra, ami egy új kezdet is egyben. Bízom benne, hogy ezt az állapotot meg tudom tartani a jövőben is – emelte ki a sprinter.

Bíró Csaba szakbizottsági elnök a család, a közösség és a klub segítségét hangsúlyozta és azt az örömteli motivációt, amit ezek az eredmények hoztak. Hozzátette, a sikerek nyomán sokan szeretnének Márton Anita és Baji Balázs nyomdokaiba lépni, ezért pedig hálával tartoznak a békéscsabaiak a kiváló sportembereknek.

Tóth Sándor ügyvezető az összetartozás, a „csabaiság” kapcsán felidézte az EYOF-ot, ahol a vb-bronzérmes gátfutó köszöntötte elsőként ifjú csapattársát, Apáti Bencét. Ugyanakkor a világklasszisok a hétvégi csapatbajnokságon sem pihennek, Márton Anita kalapácsvetésben is dobókörbe lép majd.

A világbajnoki döntőt, illetve az ezüstöt hozó dobást is felidézték a köszöntés alkalmával. Szarvas Péter kiemelte, hogy az atléták sikereinek köszönhetően Békéscsaba is felkerült a világ sporttérképére. Hozzátette: azon dolgozik a városvezetés, hogy folyamatosan segítse a sportolókat, akik még sok örömet okozhatnak a megyeszékhely sportkedvelő szurkolóinak.

További programok »

FEL