Jobbik: tarthatatlan, hogy az önkormányzat fizeti a szemétszállítást

2016. szeptember 27. 13:08 | Fekete Kata

A szeptember 22-i békéscsabai közgyűlést értékelte Kocziha Tünde, a Jobbik önkormányzati képviselője kedden. Két témát emelt ki. Szólt arról, miért nem szavazta meg, hogy az Életfa Idősek Otthona újra önkormányzati kézbe kerüljön. A politikus arról is beszélt, hogy aggasztó, hogy még mindig a települések fizetik a szemétszállítási díjat a lakosság helyett.
 

Békéscsabán hónapok óta nem fizet a lakosság hulladékszállítási díjat, ugyanis nem kap csekket. Az önkormányzatnak viszont gondoskodnia kell a szemétszállításról, ezért egyenlíti a számlát. A Jobbik szerint hosszútávon a helyzet tarthatatlan, hiszen több mint százmillió forintról van szó Békéscsaba esetében. Ezt a megyeszékhely csak-csak elviseli, de a kisebb önkormányzatok költségvetését veszélybe sorolja. Koczicha Tünde szerint felháborító, hogy van egy állami cég, amely kifejezetten arra alakult, hogy beszedje a díjakat a lakosságtól, majd ezt továbbutalja az önkormányzatoknak, ezt nem teszi meg. Kérdés, hogy mikor szedik be a lakosságtól az eddig ki nem számlázott tartozást.

- Úgy hallottam, nem egészben fogják rázúdítani ezt a költséget a lakosságra, hanem két havi költséget kell majd szolgáltatási díjat befizetni - mondta a Jobbik önkormányzati képviselője. - Bízom benne, hogy így lesz, mert főleg a kisnyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak, munkanélkülieknek ez nagyon komoly érvágás lesz, különösen akkor, ha már majd a fűtési szezonban érkeznek meg a csekkek.

A Jobbik képviselője azt is elmondta, nem ért azzal egyet, hogy a békéscsabai kistérségtől visszavegye az Életfa Idősek Otthonát a város.

- Ebben a ciklusban mindenki igyekezett feltárni azokat az esetleges visszaéléseket, amik ott megtörténtek, vagy történhettek. Furcsa ügyekre hivatkozva vették városi fenntartásba az Életfát, amivel nem értek egyet - hangsúlyozta Kocziha Tünde a sajtótájékoztatóján.

 

 

FEL