Jobbik: ne adózzanak az orvosok!

Az egészségügy problémáira hívta fel a figyelmet a Jobbik.

Az egészségügy és a háziorvosi praxis problémáira hívja fel a figyelmet Kocziha Tünde. A Jobbik önkormányzati képviselője pénteken tartott sajtótájékoztatót. A képviselő szerint a legnagyobb probléma az, hogy háziorvos átlagéletkora 58 év, vagyis a doktorok nemsokára nyugdíjba mennek és utánpótlásra nem számíthatnak.

– Vidéken napi probléma, hogy nem találnak orvost. Természetesen a finanszírozási a probléma. A háziorvosok nem kapják meg azt a fizetést amiért érdemes lenne ezt elvállalni – hallhattuk  Kocziha Tündétől. Az önkormányzati képviselő elmondta, a kormány plusz pénzt ígért a háziorvosoknak, de ezt nem kapták meg. Pedig Kocziha Tünde szerint az éves költségvetés ezt a tételt tartalmazza. Fájlalja, hogy a háziorvosok szakellátást sem végezhetnek a rendelési időn belül, pedig ezzel csökkenthető lenne a várakozási idő. Úgy tudja, akár egy ultrahangra is 4-5 hónapot kell várniuk a betegeknek. Ez, ha valakinek akut problémája van, vállalhatatlan – tette hozzá.

– A békéscsabai ügyeletet végző kft is finanszírozási problémákkal küzd. Itt igyekszik azért az önkormányzat megfelelő, erejéhez mérten megfelelő támogatást nyújtani. Akár rendelő felújításra, vagy éppen eszközbeszerzésre, illetve most az egy főre eső havi támogatást a duplájára emeltük fel. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó lépés volt- nyilatkozta az önkormányzati képviselő.

A Jobbik képviselője szerint, az orvosoknak nagy könnyebbség lenne, ha kevesebb iparűzési adót kellene fizetniük vagy mentesülnének is ez alól. De amíg nincs plusztámogatása az önkormányzatoknak, addig ez nem valósulhat meg. Azt egyébként üdvözli, hogy Békéscsaba a költségvetéséből 17 millió forintot elkülönít a rendelők fejlesztésére, eszközbeszerzésekre.  

 

Megosztás:

Címke: ,