Jobbik: három-négy akciócsoport alakulhatna

Kocziha Tünde: másfél milliárd forintnyi közösségi és kulturális fejlesztésre pályázhatnak.

A Jobbik közgyűlés utáni tájékoztatóján Kocziha Tünde főként a helyi akciócsoportokról beszélt. Kijelentette, hogy akár 3-4 helyi akciócsoport is alakulhatna: ha összehangolnák a munkájukat, az jobb fejlesztési lehetőséget jelenthetne Békéscsaba városának.

– A közgyűlés legparázsabb vitáját a helyi akciócsoportokkal kapcsolatos előterjesztés váltotta ki. Békéscsabán két akciócsoport is alakult, ezek másfél milliárd forintnyi közösségi és kulturális fejlesztésre pályázhatnak. A Fidesz frakció problémája az volt, hogy a közgyűlési döntéssel támogatott helyi akciócsoportnak tagja az önkormányzat, és a másiknak tagja a polgármesteri hivatal, illetve egyéb civil szervezetek, többek között az is, amelynek az elnöke Vantara Gyula országgyűlési képviselő – mondta Kocziha Tünde, hozzátéve, hogy alakulhatott volna több akciócsoport és az sem lett volna baj. Hisz 3-4 akciócsoport 3-4 féle tervet készít, amelyeket ha összhangba hoznak, az még nagyobb segítséget jelenthetne Békéscsabának.

A képviselő kiemelte, a szóban elhangzott tájékoztatóból kiderült, hogy a két akciócsoport pályázatai nem oltja ki egymást. Úgy vélte, a vitát inkább az okozta, hogy ellentétek húzódnak a helyi Fidesz-frakció egyes tagjai, valamint az országgyűlési képviselő és az őt támogatók között.

– Azon megy a vita, hogy kié legyen a megpályázható másfélmilliárd forint. Én azt mondom, hogy Békéscsaba lakosságáé. Javaslom, hogy működjön együtt a két akciócsoport, így lesz a legnagyobb haszna ebből a városnak – szögezte le Kocziha Tünde.

A képviselő beszélt arról is, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2017-es költségvetést, amelyben egyebek mellett az oktatással és a béremelésekkel kapcsolatos számadatok is szerepelnek.

– Szomorú tény, hogy végképp államosítják az iskolákat: az önkormányzat fenntartásából a KLIK fenntartásába kerül át minden iskola. A KLIK forráshiánnyal küzd, a hiányzó forrásokat az önkormányzatoktól történő elvonással próbálja pótolni a kormány. A központi finanszírozásból 28 milliárdot vonnak el a jövő évben, illetve a nagyobb adóerővel rendelkező településektől további 21 milliárdot, az elvonás tehát Békéscsabát kétszeresen is sújtja. A Jobbik felszólított a kormányt, vonja vissza ilyen irányú elképzelését – mondta Kocziha Tünde.

A képviselő végül beszélt arról is, hogy a kormányhivatalokban dolgozóknál jelenetős bérrendezés történt, az önkormányzatnál, a polgármesteri hivatalokban azonban nem volt ilyen. A kormány azt mondta, gazdálkodják ki az önkormányzatok a bérfejlesztést, ezt azonban forrás hiányában a többség nem tudja megtenni.

Megosztás:

Címke: , ,