Jó szándék és balsors- könyvbemutató a gyulai múzeum szabadegyetemi sorozatában

2023. május 13. 09:05 | Csiffáry Zsuzsanna

Könyvbemutatóval és beszélgetéssel zárul az Erkel Ferenc Múzeum szabadegyetemi sorozatának évada az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A széria szeptembertől ismét várja a múzeum gyűjteménye és tevékenysége iránt érdeklődőket.

Még bő két héten át, a hónap végéig tekinthető meg a gyulai Almásy-kastélyban a Száműzöttként Madeirán című kiállítás, amely az utolsó magyar király, IV. Károly életének utolsó hónapjairól, és az egykori uralkodó családjának történetéről szól. Hagyomány a kastélyban, hogy a kiállítások tartalmát az időszaki tárlatokhoz kapcsolódó kísérőrendezvényekkel igyekeznek az intézmény munkatársai kiegészíteni. Ezúttal egy különleges alkalomra invitálják az érdeklődőket az Almásy-kastély Stefánia-szárnyába május 24-én 17:00 órakor, ahol a Habsburg Ottó Alapítvány által a kiállításhoz kapcsolódóan megjelentetett könyvek bemutatása mellett a kiadványok szerzőivel és a téma szakértőivel találkozhatnak a kilátogatók.

Megtudhatjuk, hogy miért volt bonyolult a trónutódlás kérdése Ferenc József idejében, hogy mi történt IV. Károly halála után a dinasztiával, illetve hogyan folytatták az életüket száműzöttként. Arról is beszélgethetnek majd a résztvevők, hogy miért vállalt politikai szerepet Habsburg Ottó és milyen feltételek mellett léphetett újra Ausztria földjére. Megkérdezzük majd, hogy hogyan élnek ma a Habsburg-Lotaringiai-ház tagjai, de szó lesz a magyar arisztokrácia leszármazottjairól is a 21. században.

A beszélgetés házigazdája Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője. Beszélgetőtársai: Fábry Eszter muzeológus, Fejérdy Gergely történész, tudományos igazgató-helyettes és Prőhle Gergely igazgató, a Habsburg Ottó Alapítvány munkatársai.

A program a gyulai múzeum Múzeumi Szabadegyetem című sorozatának évadzáró eseménye. A rendezvényen a részvétel díjtalan.

 

További programok »

FEL