Jó szándék és balsors: Évadzáró könyvbemutató a gyulai szabadegyetemi sorozatban

2023. május 25. 08:24 | Kovács Andrea

IV. Károly király és a Habsburgok a 20. századi magyar történelemben és napjainkban betöltött szerepéről szólt az a könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés, amellyel az Erkel Ferenc Múzeum szabadegyetemi sorozatának évada zárult az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

A hónap végéig tekinthető meg a gyulai Almásy-kastélyban a Száműzöttként Madeirán című kiállítás, amely az utolsó magyar király, IV. Károly életének utolsó hónapjairól, és az egykori uralkodó családjának történetéről szól. Ennek kísérőrendezvényeként a  Habsburg Ottó Alapítvány a tárlathoz kapcsolódó könyveinek szerzőivel és a téma szakértőivel találkozhattak az érdeklődők.

A beszélgetés házigazdája Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, beszélgetőtársai pedig az alapítvány munkatársai Fábry Eszter muzeológus, Fejérdy Gergely történész, tudományos igazgató-helyettes és Prőhle Gergely igazgató voltak. 

 

 

A Habsburg Ottó Alapítvány a névadó szellemi örökségének ápolására és feldolgozására jött létre. Habsburg Ottó édesapja, IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár volt, halálának századik évfordulójáról tavaly emlékeztünk meg. IV. Károly szellemi örökségében számos olyan pont van amit aztán fia, Habsburg Ottó vitt tovább egy egészen más történelmi korban, egészen más körülmények között, a monarchia megszűnésével nem uralkodóként, hanem európai parlamenti képviselőként.

 

 

– A jó szándék IV. Károly életének alapmotívuma volt, hogy aztán terveit nem valósíthatta meg, az a balsors (erre utal ez tőle származó idézet). A békére való törekvés, a szociális odafordulás, a kis nemzetek érdekeire való odafigyelés, ezek voltak IV. Károly alapelvei. A balsors, ami ettől eltérítette, az a huszadik század vérzivataros első fele és hát mind az az örökség ami ebből megmaradt ez pedig a fia életműve volt – mondta el Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója.

 

 

A beszélgetés házigazdája Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tavaly szeptemberben indították el a szabadegyetemi sorozatukat, amelyen először a múzeumnak és a gyűjteményeinek érdekességeiből, legfontosabb kincseiből merítettek, valamint az intézmény munkatársai számoltak be a kutatásaik eredményeiről.

 

 

– Ezt követően, a minden hónapban egy alkalommal megtartott sorozatnak az volt a célja, hogy újra összekovácsolja a városban és a környékben élő múzeumbarátokat és azokat, akik a történelem iránt érdeklődnek. Ezt az évadot egy különleges előadással és beszélgetéssel zárjuk, viszont  a nagy érdeklődésre való tekintettel szeptemberben folytatni szeretnék. Egy rövid nyári szünet után újabb érdekességekkel, előadásokkal készülünk a múzeumbarátoknak – tájékoztatott Liska András

További programok »

Gyula

FEL