Jó nagy halat fogott a Cápák közöttben a csabai Szatmári Zalán

2024. május 30. 11:00 | Such Tamás

Ismét egy békéscsabai születésű fiatal vállalkozó szerepelt a közelmúltban, a Cápák között üzleti showműsorban. Szatmári Zalán, a Szegedi Tudományegyetem üzemmérnök-informatika szakos első éves hallgatója a Learn-O-Bot nevű projektjével leginkább a 12-18 éveseknek nyújtana mankót. Balogh Péter, a műsor egyik cápája 5 millió forinttal, 12 százalék tulajdonrésszel száll be a fiatalember vállalkozásába. Zalánnal telefonon beszélgettünk.

– Gondolom, már egészen pici korodban robotokat gyártottál.

– A Gésziben mechatronikai technikusnak tanultam, és már akkor is érdekelt a robotika. De mivel sokkal többet akartam tudni a szakmáról, így otthon is képeztem magam. Épp ezért ezt a modulárisan építhető robotkart – amit a műsorban láthattak a nézők – a jövő programozóinak készítettem, amely segít a programozás alapjaiban, továbbá fejlesztheti a kreativitást és logikai gondolkodást.

 

(Forrás: Szatmári Zalán)

 

– Konkrétan miben segít a gyerekeknek?

– Nagyon fontos, hogy nemcsak egy robotkart kínálunk, amit otthon össze lehet építeni, hanem videós oktató anyagokat is biztosítunk, amelyek a programozásban is tájékoztatást nyújtanak. De például arra is kitérünk, hogy miképp kell használni egy csavarhúzót, mert nagyon sok fiatal a TikTokon éli az életét, és kevés, kézzel fogható gyakorlati ismeretük van.

 

– Hogy kerültél a Cápák közé?

– Még középiskolás koromban elindultam a EdisonKids versenyen (itt Zalán a második helyezést érte el – S. T.), ahol Balogh Petya volt az egyik zsűritag; az ő javaslatára indultam el a műsorban.

 

– És épp Balogh Petya támogatta a projektedet. Ötmillió forint nem kevés?

– Úgy gondolom okosan be lehet osztani ezt összeget, mert egyrészt nem nagyon kell költeni marketingre. Illetve nyomtatófarmot sem kell építeni a nulláról, ráadásul nem mi gyártjuk az összes robotot.

 

Balogh Petyával – Forrás: Szatmári Zalán

 

– Mennyire működik gőzerővel a céged?

– Egyelőre a validálás (hitelesítés) szintjén tartunk; igazándiból a nyáron kapcsolunk nagyobb fordulatra.

 

– A műsorban szóba került a Cápák és közted, hogy befejezed-e az iskolát?

– Az egyetemen nagyon sok okos emberrel találkozok, továbbá komoly kapcsolati tőkére lehet szert tenni; úgyhogy mindenféleképpen be szeretném fejezni.

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL