Jó évet zárhat idén Békéscsaba – Hanó Miklós alpolgármester évértékelője

Az év vége az ünnepek mellett a számvetések, és a következő év tervezésének időszaka is. Hanó Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármester szerint jó évet zárhat idén Békéscsaba, és minden esély megvan arra, hogy 2016-ban is tovább fejlődjön, szépüljön a város.

 

Az év vége az ünnepek mellett a számvetések, és a következő év tervezésének időszaka is. Hanó Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármester szerint jó évet zárhat idén Békéscsaba, és minden esély megvan arra, hogy 2016-ban is tovább fejlődjön, szépüljön a város.

Hanó Miklós évértékelőjében a nagyobb fejlesztések mellett – a teljesség igénye nélkül – a város lakosait érintő, kisebb horderejű beruházásokra, történésekre is kitért.

Megemlítette, hogy a lakossággal való élőbb kapcsolattartás érdekében – a már évek óta jól működő József Attila Lakótelepi Településrészi önkormányzathoz hasonlóan – idén megalakult az Északi és Keleti Városrészi Településrészi Önkormányzat és a Jaminai Településrészi Önkormányzat.

Beszélt arról, hogy a 2015-ben született csabai babák szülei már igényelhették a 42 500 forintos Csaba Baba támogatást. A Békéscsaba Hazavár program révén felsőoktatási ösztöndíjat illetve életkezdési támogatást kaphattak a fiatalok – ezek a programok jövőre is folytatódnak. Ugyancsak folytatni szeretnék a helyi kis- és közepes vállalkozók támogatását, amelynek révén az elmúlt években 110 munkahely létrejöttét és 184 technológiai fejlesztést támogatott a város.

Bár nem városi fejlesztés, mindannyiunk életét befolyásolta idén a befejezéséhez közeledő, mintegy 35 milliárd forintból megvalósuló vasútfejlesztés.

Idén nyáron fejeződött be a belváros rehabilitáció második üteme, amely a vállalkozók bevonásával valósult meg, 814 millió forintból. Az önkormányzat itt száz százalékos támogatást, 740 millió forintot nyert a város által megvalósított fejlesztésekre. A beruházás keretében megújult a Szabadság tér 11-17. szám alatt található ügyfélszolgálati iroda udvara, a Nagy Imre tér, a Csaba utca, leburkolták a Knézich Károly utcát, és végigkövethettük az Andrássy út egy részének és a Korzó térnek a megújulását is. A konzorciumi partnereknek köszönhetően kereskedelmi és szolgáltatóház jött létre, és két vendéglátóhelyet is fejlesztettek.

Újabb kerékpárutak épültek, a Szarvasi úton, így lehetővé vált például a Linamar, Hirschmann vagy a DAKK Zrt. elérése kerékpárúton, a CsabaPark jobb elérhetőségét pedig a Gyulai úti kerékpárút biztosítja – a fejlesztésre összesen 400 milliós, 100 százalékos támogatást nyert a város.

Az összességében 38 milliárdos megyei ivóvízminőség-javító program részeként, Békéscsabán mintegy 5 milliárd forintból történt meg az elöregedett ivóvíz nyomóvezetékek cseréje, így hosszú távon biztosított lehet az egészséges ivóvíz. Magyarországon egyedülálló az a hulladékkezelő rendszer, amit a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) valósított meg 15 milliárd forintból összesen 86 településen. Ebből a keretből Békéscsabára mintegy 8 milliárd jutott: Mezőmegyeren 120 ezer tonna éves kapacitású hulladék-feldolgozó üzem és válogatómű épült, de a kukák cseréjét és az új kukásautók beszerzését is magában foglalta a program.  

Békéscsaba a TOP-keretből 13,3 milliárd forintra számíthat a 2014-2020-as időszakban, folyik az ebből megvalósuló programok tervezése, előkészítése.  

Hanó Miklós kiemelte, hogy az energia-hatékonyság terén idén is tett lépéseket a város, például épületenergetikai fejlesztés volt a Lencsési iskolában, és 500 milliós vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítették a közvilágítást Mezőmegyeren, a Lencsésin, valamint Jamina egyes részein. Az energia-megtakarítás a jövőre nézve is fontos törekvés marad.

Az alpolgármester végezetül hozzátette: egy kormányhatározat szerint 2017 és 2019 között 579 milliárd forint jut majd útépítésekre, a megyei jogú városok gyorsforgalmi úton történő elérésére. A döntés egyik elemeként reményeik szerint végre megvalósulhat az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét és Békéscsaba közötti szakasza.

Mikóczy Erika

 

Megosztás:

Címke: ,