Jelentős támogatást kap a hazai cirkuszművészet

2020. április 21. 07:57 | behir.hu

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Cirkuszi Világnaphoz kapcsolódva egy közleményben biztosította a magyarországi cirkuszművészeket a kormány támogatásáról.

Magyarország kormánya elismeri és tiszteli a cirkuszművészetet, -odafigyel az artista társadalomra legyen az állami intézmény, privát utazó cirkusz vagy egyéni művész, fiatal pályakezdő vagy idős artista- ezért a Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül jelentős támogatással, 1 millió euróval segíti a magyar és a közép-európai cirkuszi életet, olvasható a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteribiztos közleményében.

A támogatási rendszer a következő pontokban valósul meg:

1. Gyorssegély az utazó cirkuszoknak
Állatetetésre, állatgondozásra azonnali támogatásként kiosztásra került 50.000, a nagyobb cirkuszoknak 3.000, a kisebbeknek 1.500 euró.

2. Munka nélkül maradt artisták támogatása
Az állam 30.000 eurót biztosít a szakszervezeten keresztül a munka nélkül maradt artisták segélyezésére.

3. Telephelyhasználat
A Fővárosi Nagycirkusz budapesti telehelyére befogadta az egyik Magyarországon rekedt cirkuszt teljes társulatával és sátrával, lakókocsikkal, szerelvényeivel a pandémia időszakára díjmentesen.

4. Nyugdíjas artisták támogatása
A nyugdíjas artisták közül 15 fő havi 3.000 eurós juttatásban részesül egy évig nyugdíj-kiegészítésként, ez éves szinten több mint fél millió eurót jelent.

5. Ellátás és próbalehetőség
A Fővárosi Nagycirkuszban rekedt 6 artistacsoportnak a cirkusz ingyenesen étkezést, szállást és gyakorlási lehetőséget biztosít, gondoskodik a cirkuszban maradt lovak ellátásáról.

6. Online cirkusz - Cirkusz +
Heti rendszerességgel a Fővárosi Nagycirkusz online cirkuszi programot sugároz a nézőinknek közösségi csatornákon.

7. Állatetetés, állatgondozás további támogatása
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nagy mennyiségű állateledelt, takarmányt tárol, amelyből valamennyi állattal foglalkozó artista díjmentesen vihet állatai ellátására.

8. Újrakezdés támogatása
Előkészítés alatt áll egy nagyobb, 300.000 eurós segély, amely értelmében az állam egy utazó cirkusztól előre megvásárol egy-egy előadást. Ezeknek az előadásoknak a díja előre kifizetésre kerül, amelyből a cirkusz az átmeneti időben felkészülhet az újrakezdésre,

9. Segélyvonal
A Fővárosi Nagycirkusz állandó segélyvonalat üzemeltet, ahol a Magyarországon bajban lévő cirkuszok és artisták jelentkezhetnek

10. Hálaadó kulturális rendezvénysorozat
A pandémiás helyzet elmúltával Magyarország nagyszabású hálaadó kulturális rendezvénysorozatot indít melybe az artista társadalom aktívan bekapcsolódik.

– Magyarország kulturális szereplői rendkívüli felelősséggel szolgálják a nemzet mentálhigiénés egyensúlyának fenntartását, a lelki egyensúly a béke, a kiegyensúlyozott és fegyelmezett nyugalom megőrzését, mondta el Fekete Péter.

 

További programok »

Itthon

FEL