Játszani jó! - tartja a Játszótér Közhasznú Alapítvány

2021. december 26. 19:33 | Vári Bianka

A Játszótér Közhasznú Alapítvány év végéhez közeledve felidézte az ez évre kitűzött céljait, majd összegezte, milyen eredményeket értek el. Mikó Melinda, az alapítvány elnöke maga is meglepőnek tartotta, hogy a nehézségek ellenére mennyi mindent véghez tudtak vinni.

A 2020-as év csendben telt, leginkább a tevékenységeinkhez kapcsolódó stratégia újragondolásáról és az általunk megálmodott programokhoz szükséges forrásteremtésről szólt – kezdte beszámolóját a szervezet vezetője, Mikó Melinda.

– Kuratóriumunk vezetője Budapestre költözött, és a budapesti irodánkból irányítja a Játszótér Alapítvány tevékenységeit. Egyik kuratóriumi tagunk pedig a Békéscsabán kialakított közösségi irodánkból koordinálja a megvalósuló programjainkat, projektjeinket. Az események megvalósításakor nagymértékben együttműködünk a Karrier Iroda Alapítvánnyal, és esetenként a BAM tagjainak részvételére és támogatására is számíthatunk - magyarázta.

Hozzátette, hogy 2021 februárjától piaci alapon közösségi irodát bérlelnek a belvárosban, egy felnőttképző intézményben, ahol jelenleg két fő munkatársuk dolgozik. Az alapítvány legfontosabb célkitűzéseiről is beszámolt, melyek a következők:

  • alacsony küszöbű ifjúsági közösségi tér létrehozása és működtetése Békéscsabán
  • egyéni és csoportos pályaorientáció segítése
  • önkéntesek számának növelése, közösségi szolgálatos fiatalok bevonása

A tevékenységek kapcsán elsőként a közösségi tér kialakításáról szólt.

– A pandémia időszakában tavasztól podcast-sorozatban jártuk körbe, ifjúságsegítő és közösségfejlesztő szakemberekkel, döntéshozókkal, fiatalokkal beszélgetve a közösségi tér szükségességét. Emellett közösségi gyűjtést indítottunk a www.adjukössze.hu oldalon, Kell Egy Hely névvel - mondta a vezető.

Szeptemberben az iroda mellett közösségi klubhelyiséget alakítottak ki. Ezt előre bejelentkezés után bárki szabadon használhatja, befogadóképessége 10-15 fő. A kialakításában figyelembe vették a fiatalok igényeit. Az új eszközök beszerzésében az önkormányzat támogatása nyújtott segítséget.

– Kortárssegítő képzés zajlik a közösségi klubhelyiségünkben, Karácsony Zsolt tehetséggondozó-mentálhigiénés szakember vezetésével, jelenleg két középiskola diákjainak bevonásával. A projekt megvalósításával a pandémia okozta mentális nehézségek, a szorongás oldása a célunk, valamint a hagyományos közösségi létbe való visszaszokás segítése. Tudjuk és érezzük, hogy milyen nagy szüksége van mindenkinek a régi, megszokott életünk visszaszerzésére. Ezen dolgozunk, és azon, hogy legyen egy igazán tágas helyünk, ahol nagyon sok fiatal elfér, alkothat, találkozhat és új tudással, élményekkel gazdagodhat - számolt be Mikó Melinda.

Hozzátette, hogy a helykeresés folytatódik, mert továbbra is: Kell egy hely! Az alapítványnál folyamatosan dolgoznak egy klubház létrehozásán a Batsányi utca 21. szám alatt, ahová a fiatalok hétvégi rendezvényeket, csapatépítőket vihetnek majd, de mi a szervezet is több programot tervez ott megtartani, elsősorban jaminai fiataloknak.

Az alapítvány évről évre segíti Családok Átmeneti otthonában élőket, ez alól pedig az utóbbi, pandémiával sújtott év sem volt kivétel.

– Idén is megszervezzük a Békéscsabai Angyalbörzét, és a TESCO támogatásának hála, idén ez a kezdeményezés további közös eseményekkel egészülhet ki. Önkénteseink az otthon lakóival közösen sütnek-főznek, játszanak, készülnek a karácsonyra, és a télbúcsúztató farsangra is, majd 2022. elején - tette hozzá.

A programokat tekintve elmondható az is, hogy idén is megszervezték a VEKTOR Műhelytáborukat, ahol a pandémia hatására most alacsonyabb létszámmal, de töretlen lelkesedéssel vettek részt a fiatalok.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a szervezőcsapat ismételten helyt állt, és már ősszel nekilátott a jövő évi program szervezésének. 2021. november 1-től indult nemzetközi, Iránytű című projektünk, melyben erdélyi és felvidéki partnerekkel jó gyakorlatokat cserélünk a fiatalok munkaerőpiaci prblémáival kapcsolatban. Ennek keretében látóutakat tervezünk Komáromba és Székelyudvarhelyre, de partnereink februárban ellátogatnak Békéscsabára is - zárta gondolatait a szervezet vezetője.

További programok »

FEL