Japán gasztroszamurájok fenyegetik a kolbász bizniszt

2015. október 26. 14:29 | Horváth Szabolcs

Japán gasztroszamurájok fenyegetik a kolbászbiznisz egyensúlyát. Orbán János Dénes komédiájából a Szabadság, kolbász, szerelemből felolvasó színházi darabot készített Árkosi Árpád, amit a Jókai Színház Társulata mutatott be a nagyközönség előtt.

A Szabadság, kolbász, szerelem című darab egy mesevilágban játszódik, ahol Hrabovszki gazda a legnagyobb kolbásztöltő uralkodik Békéscsabán, egészen addig amíg meg nem jelenik a konkurencia. Orbán János Dénestől már sok szórakoztató novellát olvashattunk és most sem kíméli a rekeszizmainkat. Az író így nyilatkozott a művéről, amiről nagyon sokat azért nem akart elárulni:

 Japán gasztroszamuráj család érkezik Békéscsabára, akik megpróbálják propagálni saját termékeiket, a naturista konyhát, a lazacot a sushit. Érthető, hogy ebből komoly gasztroösszecsapás támad, a közel keleti hódítók és Hrabovszki gazda között, aki a mesevilágban Békéscsaba kolbász királyát személyesíti meg. Seregi Zoltán azt is elmondta, hogy a felolvasó színház amelyben a novella bemutatkozott, egy új műfaj. A lényege az, hogy a színészek néhány napos felkészülés után már ki is állnak a nagyközönség elé. A színház megbízott igazgatója hozzátette:

- Kíváncsiak vagyunk rá mennyire fog tetszeni a közönségnek a felolvasó színház. Ezt azért nem úgy kell elképzelnünk, hogy a színészek egy asztal körül ülnek és olvasnak, hanem játszanak mozognak. Fényekkel, hanghatásokkal dúsítva áll össze a darab, tehát hasonlít egy valódi színházi előadáshoz - tette hozzá a Jókai Színház igazgatója.

Aki kíváncsi arra, hogyan végződik a csabai gazda és a távol keleti gasztroszamuráj család összecsapása az, ezt egyelőre csak elolvasni tudja, Orbán János Dénes Szabadság, kolbász, szerelem című művében. Hogy a darab mikor kerül színpadra, arról még folynak az egyeztetések. 

FEL