Japán dallamok és öltözetek bemutatójával ért véget a Japán Napok

2023. június 4. 12:00 | Vári Bianka

Nagy népszerűségnek örvendett a Békés Megyei Könyvtárba megszervezett Japán Napok utolsó napja. A délután folyamán az érdeklődők előadást hallhattak a japán kertkultúráról, a gésák életéről, majd megismerkedhettek hagyományos japán dallamokkal és hangszerekkel, valamint az ősi öltözetek egyikével is.

Szombat délután teljesen megtelt a könyvtár terme látogatókkal, sokan voltak kíváncsiak a japán kultúra különböző részleteire. Először dr. Bartóki László tartott előadást a japán kertkultúráról, ezt követte Hankó Ferenc a gésákról szóló bemutató története, majd a SZAKURA együttes tagjai révén japán dallamok csendültek fel autentikus nemzeti hangszereken.

– Egy cseresznyevirágról szóló hagyományos japán népdallal kezdtük a mai programot, nekünk az az ország virága, és nagyon fontos számunkra – mondta Kuwana Kazue.

Fotó: Vári Bianka/behir.hu

 

A tradicionális mellett modern hangzású dalokat is előadott a zenekar, valamint két rövid, tanulságos népi mesét magyar szöveggel, vetített képekkel és zenei aláfestéssel. Az együttes tagjai öltözetükben is a japán hagyományokat követték. Kuwana Kazue a nap végén bemutatta a népi női viseletet, a kimonót és yukatát. Mint mondta, a ruhadarab a mai napig népszerű az otthonában, sokan hordják nemcsak az idősek, de a fiatalok is egy-egy nyári fesztiválon vagy a fontos ünnepeken.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója a program népszerűségét a japán kultúra színességére vezette vissza.

– A japán kultúra sokrétűsége, egzotikussága vagy éppen a magyar kultúrától való eltérése, legyen szó akár a zenéről, az öltözködésrő vagy az étkezési szokásokról, olyan különlegességet hordoz, ami felhívja magára a figyelmet – fogalmazott az igazgató.

 

Fotó: Vári Bianka/behir.hu

További programok »

Kultúra

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
18:20
FEL