Kultúra, művészet, életfilozófia: Japán napok a Békés Megyei Könyvtárban

2023. június 2. 15:57 | Csiffáry Zsuzsanna

Csütörtök délután kezdődött el a Japán Napok elnevezésű rendezvénysorozat a Békés Megyei Könyvtárban. Az esemény célja, hogy minél többen megismerhessék a távol-keleti országot.

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez a múlt, a jelen és a jövő – hangzott el csütörtökön, a megnyitón. Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a háromnapos rendezvény több területet is bemutat a teakultúrán át az origamin keresztül a japán tradícionális öltözetig. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– A japán kultúra sokakat vonz, mert különleges gondolkodásmódot tükröz – fogalmazott Erdősi Géza, aki az origami világába nyújt majd betekintést. 

– Béketűrésre, belső fegyelemre, a kitartásra és a másikkal szembeni tiszteletre nevelik a japánokat, ebben segít az origami, az ikebana és a a sodo, azaz az ecsetírás – folytatta Erdősi Géza. 

 

Fotó:Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Hankó Ferenc, a MAPON-Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület elnöke elmondta: a japánok sokszínűsége abból is ered, hogy a buddhizmus, a konfucianizmus, a sintoizmus és a kereszténység is ötvöződik a mindennapjaikban. 

A rendezvénysorozat pénteken és szombaton is várja az érdeklődőket. 

 

Fotó:Csiffáry Zsuzsanna /Behir.hu

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL