Januártól termel a naperőmű az Orosházi Kórház tetején

2019. február 27. 13:24 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Elindult január közepén a naperőmű az Orosházi Kórház tetején. A rendszer mintegy 130 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból épült ki az intézményben. A kivitelező az elmúlt hónapokban mintegy 780 darab napcellát telepített a főépület, a krónikus osztály és a szakrendelő tetejére.

 

 

A kórház üzemeltetési osztály vezetője kiemelte: a rendszer borult időben és télen – a kevés napsütés ellenére – is nagy mennyiségű villamosenergiát termel. Az elmúlt egy hónapban az Orosházi Kórház 14 és és fél MWh (megawattóra) áramot termelt, ami megközelítőleg annyi, amennyi Békéscsaba pillanatnyi energia fogyasztását fedezné. Az egészségügyi intézmény esetében ez a mennyiség havonta csaknem fél millió forinttal csökkentheti a villamosenergiára fordított kiadásokat. A naperőmű januári üzembe helyezése növelte a kórház üzembiztonságát is.

– Ha esetlegesen hálózati áramkimaradás van, az a helyben működő rendszert nem érinti. Persze ez a kiserőmű nem fedezi a teljes villamosenergia szükségletünket, de mégis jelentős ez a 15-20 százalék, amivel a legfontosabb eszközöknek tudunk áramot biztosítani, természetesen a kötelező aggregátorok mellett – emelte ki Katona Zsolt, a kórház üzemeltetési osztály vezetője.

 

A rendszer a kórház villamosenergia felhasználásának 15-20 százalékát meg tudja termelni havonta. Fotó: Kugyelka Attila

Fotó: Kugyelka Attila

 

A kiserőművet mintegy 130 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból építették ki az egészségügyi intézményben. A kivitelező mintegy 780 darab napcellát telepített a főépület, a krónikus osztály és a szakrendelő tetejére, ami összesen 202,5 kWp  (kilowattperc) teljesítmény leadására képes. A rendszer a kórház villamosenergia felhasználásának 15-20 százalékát meg tudja termelni havonta.

– Költséghatékonyabb működést tudunk megteremteni ezzel a naperőművel, ami éves szinten remélhetőleg több millió forinttal fogja csökkenni a kórház áramszámláját. A költséghatékonyság mellett fontos szempontnak tartjuk a környezettudatosságot. Ezzel a beruházással az intézmény ökológiai lábnyomát is csökkenteni tudjuk, ami össztársadalmi szinten is pozitív dolog – hangsúlyozta dr. Duray Gergő. A kórház főigazgatója hozzátette: a beruházással éves szinten megtakarított több millió forint akár további fejlesztésekre is lehetőséget adhat az intézménynek.

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztusában megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2021. október 17. 10:15
FEL