Szeptembertől indul a gyógyítás Orosházán, az egynapos sebészeti részlegen

2018. augusztus 27. 17:03 | behir

A betegek a beavatkozás után 24 órán belül haza is mehetnek az Orosházi Kórház új részlegéről.     Az intézmény 4. emeletének déli szárnyában augusztus 27-én adták át az új, egynapos sebészeti részleget – írja közleményében az egészségügyi intézmény. A betegellátás…

A betegek a beavatkozás után 24 órán belül haza is mehetnek az Orosházi Kórház új részlegéről.

 

 

Az intézmény 4. emeletének déli szárnyában augusztus 27-én adták át az új, egynapos sebészeti részleget – írja közleményében az egészségügyi intézmény. A betegellátás szeptember 3-tól összesen 6 kórteremben, 16 ágyon indul. A kórtermekbe modern éjjeliszekrények kerültek, betegbiztonságot növelő – az idei kórházi jótékonysági bál bevételéből megvásárolt – új ágysávok, illetve nővérhívó, televízió és ingyenes WIFI is szolgálja a kényelmet. Minden kórteremben külön tusoló, WC található, de a higiénét szolgálja az osztály folyosóján található, pályázatból beszerzett fali szenzoros kézfertőtlenítő is. Az osztályon az Orosházi Kórházért Alapítvány által adományozott nagy teljesítményű klíma biztosítja a kellemes hőmérsékletet.

Az ünnepélyes átadón az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) térségi igazgatója beszédében kiemelte, az egészségügy költségei a világ fejlődésének üteménél sokkal gyorsabban nőnek, amely óriási nehézséget jelent mindenhol.

– Erre válasz az egynapos sebészet, ahol modern, de gyors beavatkozás történik, egységnyi pénzből a lényegre többet lehet fordítani, a konkrét egészségügyi ellátás színvonala, biztonsága nő – mondta dr. Horpácsy Balázs. Hozzátette, hogy ez a konstrukció ideális szakmai koncentráltságot biztosít, emellett a kórház gazdasági folyamataira is kedvezően hat.

 

(b.-j.) Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója és Dr. dr. Horpácsy Balázs, az ÁEEK térségi igazgatója a szalagátvágáskor. Fotó: Orosházi Kórház/Melega Krisztián

 

– Ami a kórház életében újat hoz, az a város életében is újat hoz. Olyan újabb fejlesztésnek lehetünk tanúi, amely a város és a térség számára előnyökkel jár – fogalmazott köszöntőjében Dávid Zoltán. Orosháza polgármestere hangsúlyozta, a kórház vezetése és dolgozói ezután is számíthatnak az önkormányzat segítségére, hiszen az orosháziaknak fontos a kórház fejlődése.

Az Orosházi Kórházban 2015 óta működik az ápolási mátrix rendszer. A non-invasív mátrix a belgyógyászat, kardiológia, gasztroenterológia, míg az invasív mátrix a műtétes szakmákat fogja össze: sebészetet, fül-orr-gégészetet, traumatológiát és az urológiát.

– Eddig az egynapos eseteket minden szakág a saját részlegén látta el. Szeptember 3-tól viszont lehetőségünk van arra, hogy új, modern környezetben, európai elvárásoknak is megfelelő színvonalon láthatjuk el az egynapos eseteket a felújított kórházi szárnyon – mondta dr. Duray Gergő. A főigazgató kiemelte, jogszabály határozza meg, kinél milyen egynapos sebészeti beavatkozást lehet végrehajtani.

– Műtét például akkor végezhető ebben az ellátási formában, ha a beteg általános állapota jó és hazaengedését követően otthonában is biztosított a felügyelete. Ilyen műtét például a visszérműtét vagy a sérvműtét – említett példákat Duray Gergő.

Az új részleg részbeni felújítása több tízmillió forintból, hazai forrásból valósulhatott meg. Az Orosházi Kórházért Alapítvány csaknem 3 millió forinttal járult hozzá a komfortosabb környezethez, az Orosházi Rotary Club pedig 120 ezer forintot adott a részleg felszereléséhez.

 

Forrás: Orosházi Kórház

További programok »

Egészségügy

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói, akik alvás közben vizsgálták serdülő korban lévő fiatalok agyi aktivitását.
2022. augusztus 9. 12:10
FEL