Szeptembertől indul a gyógyítás Orosházán, az egynapos sebészeti részlegen

2018. augusztus 27. 17:03 | behir

A betegek a beavatkozás után 24 órán belül haza is mehetnek az Orosházi Kórház új részlegéről.     Az intézmény 4. emeletének déli szárnyában augusztus 27-én adták át az új, egynapos sebészeti részleget – írja közleményében az egészségügyi intézmény. A betegellátás…

A betegek a beavatkozás után 24 órán belül haza is mehetnek az Orosházi Kórház új részlegéről.

 

 

Az intézmény 4. emeletének déli szárnyában augusztus 27-én adták át az új, egynapos sebészeti részleget – írja közleményében az egészségügyi intézmény. A betegellátás szeptember 3-tól összesen 6 kórteremben, 16 ágyon indul. A kórtermekbe modern éjjeliszekrények kerültek, betegbiztonságot növelő – az idei kórházi jótékonysági bál bevételéből megvásárolt – új ágysávok, illetve nővérhívó, televízió és ingyenes WIFI is szolgálja a kényelmet. Minden kórteremben külön tusoló, WC található, de a higiénét szolgálja az osztály folyosóján található, pályázatból beszerzett fali szenzoros kézfertőtlenítő is. Az osztályon az Orosházi Kórházért Alapítvány által adományozott nagy teljesítményű klíma biztosítja a kellemes hőmérsékletet.

Az ünnepélyes átadón az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) térségi igazgatója beszédében kiemelte, az egészségügy költségei a világ fejlődésének üteménél sokkal gyorsabban nőnek, amely óriási nehézséget jelent mindenhol.

– Erre válasz az egynapos sebészet, ahol modern, de gyors beavatkozás történik, egységnyi pénzből a lényegre többet lehet fordítani, a konkrét egészségügyi ellátás színvonala, biztonsága nő – mondta dr. Horpácsy Balázs. Hozzátette, hogy ez a konstrukció ideális szakmai koncentráltságot biztosít, emellett a kórház gazdasági folyamataira is kedvezően hat.

 

(b.-j.) Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója és Dr. dr. Horpácsy Balázs, az ÁEEK térségi igazgatója a szalagátvágáskor. Fotó: Orosházi Kórház/Melega Krisztián

 

– Ami a kórház életében újat hoz, az a város életében is újat hoz. Olyan újabb fejlesztésnek lehetünk tanúi, amely a város és a térség számára előnyökkel jár – fogalmazott köszöntőjében Dávid Zoltán. Orosháza polgármestere hangsúlyozta, a kórház vezetése és dolgozói ezután is számíthatnak az önkormányzat segítségére, hiszen az orosháziaknak fontos a kórház fejlődése.

Az Orosházi Kórházban 2015 óta működik az ápolási mátrix rendszer. A non-invasív mátrix a belgyógyászat, kardiológia, gasztroenterológia, míg az invasív mátrix a műtétes szakmákat fogja össze: sebészetet, fül-orr-gégészetet, traumatológiát és az urológiát.

– Eddig az egynapos eseteket minden szakág a saját részlegén látta el. Szeptember 3-tól viszont lehetőségünk van arra, hogy új, modern környezetben, európai elvárásoknak is megfelelő színvonalon láthatjuk el az egynapos eseteket a felújított kórházi szárnyon – mondta dr. Duray Gergő. A főigazgató kiemelte, jogszabály határozza meg, kinél milyen egynapos sebészeti beavatkozást lehet végrehajtani.

– Műtét például akkor végezhető ebben az ellátási formában, ha a beteg általános állapota jó és hazaengedését követően otthonában is biztosított a felügyelete. Ilyen műtét például a visszérműtét vagy a sérvműtét – említett példákat Duray Gergő.

Az új részleg részbeni felújítása több tízmillió forintból, hazai forrásból valósulhatott meg. Az Orosházi Kórházért Alapítvány csaknem 3 millió forinttal járult hozzá a komfortosabb környezethez, az Orosházi Rotary Club pedig 120 ezer forintot adott a részleg felszereléséhez.

 

Forrás: Orosházi Kórház

További programok »

FEL