Helyére került a sarokkád, teljes a vajúdó szoba Orosházán

2018. május 28. 20:57 | Zsíros András

Ülőlabda, bordásfal, tévé, és ami ezek mellé eddig még hiányzott: sarokkád. Most már teljes az Orosházi Kórház vajúdó szobájának felszerelése. A szülésre készülő nők számára oldott hangulatot és pihenést biztosító helyiséget néhány hónapja alakították ki az egészségügyi intézményben. Többek között ennek is köszönhető, hogy a szülészet megkapta a Családbarát Kórházi Osztály elismerést.

Az egyágyas kórterem megvalósítása volt az első lépés, amikor a szülészeti osztály a családbarát kialakítás mellett döntött. A szakemberek támogatták az otthonos körülmények közötti szülést, az orvosi szülőszoba és a műtő közelségét azonban továbbra is nélkülözhetetlennek tartják. Bármikor előfordulhat ugyanis olyan, előre nem látott probléma, ami beavatkozást igényel – mondta dr. Svarsnig Lajos osztályvezető főorvos. Ezért azon kezdtek dolgozni, hogy az ehhez szükséges kórházi feltételek közvetlen közelében családias környezetet teremtsenek. Így alakították ki a vajúdó szobát, ahol pihenni is lehet, akár tévénézés közben is elvégezhető egy CTG-vizsgálat. A bordásfal, az ülőlabda, és legvégül az utóbbi napokban beszerzett ülőkád – amelyben akár maga a szülés is végbemehet – sokat segít a nehézségek leküzdésében.

Az intézmény a korábbi években már többször elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát Munkahely címét, idén pedig a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány pályázatán nyert Családbarát Kórházi Osztály elismerést a szülészet. Ebben nagy szerepe volt a vajúdó szoba kialakításának. Ezen túl további ötletei is vannak az intézménynek, amelyek megvalósítását a következő években tervezik, árulta el a kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő. Így például olyan gyermekmegőrzőt is kialakítanának, ami a dolgozók és a vizsgálatokra érkezők számára egyaránt igénybe vehetnének.

A régióigazgató a helyiség hétfői, ünnepélyes átadásán elismerését fejezte ki a kórház dolgozóinak. Dr. Horpácsy Balázs emlékeztetett: a minisztérium tízmilliárd forintos pályázati keretről döntött a családbarát szülészetek kialakítására.

A kórház célja, hogy a fül-orr-gégészet és a gyermekosztály is hasonló minősítést kapjon, ezzel az egész kórház megkaphatja a családbarát címet.

 

 

További programok »

FEL