Modern, laparoszkópos torony segíti a sebészek munkáját Orosházán

2019. december 13. 13:13 | behir

Az új, 31 millió forint értékű berendezés munkába állásával javul a betegbiztonság és az eddiginél is több és komolyabb műtétet végezhetnek majd az orosházi orvosok.

A fenntartó Állami Egészségügyi Központ finanszírozásából vásárolt laparoszkópos tornyot adtak át december 12-én az Orosházi Kórházban. 

Az Orosházi Kórház főigazgatója ismertette az intézmény közelmúltbeli eredményeit. Dr. Duray Gergő kiemelte, az alapellátást közelebb hozták a szakellátáshoz, az Egészségfejlesztési Iroda elindulásával a megelőzésben is jelentős előrelépések történtek, a több milliárd forontos fejlesztéseknek és eszközbeszerzéseknek köszönhetően pedig folyamatosan javul a betegbiztonság a kórházban. Hangsúlyozta, a közeljövőben tervben van a diabétesz láb ambulancia és a kézsebészet elindítása, a palliatív betegellátó osztály-, az anyasági központ- és a sebkezelő centrum létrehozása, valamint tervezik a stroke thrombolysis, azaz a vérrögoldás bevezetését, amihez már meg is kezdődtek az előkészületek.

– A most megkapott laparoszkópos torony komoly előrelépést jelent. A 31 millió forintos központi forrásból beszerzett géppel kisebb műtéti metszéssel valósítható meg az operáció, komplikáció mentesebb lesz a gyógyulás, gyorsabb a felépülés. A torony egy modern eszköz, aminek van egy nagy felbontású, nagyméretű medikai monitora, korszerű led fényforrással rendelkezik, illetve HD optika és kamera is van benne. Emellett érkezett még egy műtéteket segítő eszköz, egy inszuffulátor, ami már dolgozik a központi műtőben – ismertette a főigazgató.

 

Új eszközt adtak át az Orosházi Kórházban. Fotó: Orosházi Kórház/Melega Krisztián

 

Dr. Csíki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes-államtitkár beszédének elején kiemelte, sebész traumatológusként örül, hogy ilyen modern eszközt adhatnak át.

– Ez a fejlesztés a haladó laparoszkópia és az egynapos sebészeti beavatkozások szempontjából is nagyon fontos lépcsőfok. Az egészségügyi kormányzat az egynapos sebészeti ellátások fejlesztésén dolgozik, hiszen ez a jövő a kisebb műtétek és az onkológiai operációk terén – fogalmazott.

Dr. Irsai Ákos az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa bemutatta, hogy 2015 óta milyen előrelépést tett a kórház az intenzív terápiás ellátások területén. Kiemelte, az egyre korszerűbb infrastruktúra és műszerpark mellett nagy hangsúlyt fektettek a kollégák magas szintű oktatására és képzésére, ami elengedhetetlen a színvonal emeléséhez.

– Ezeknek a fejlesztéseknek és képzéseknek köszönhetően összesen 28 új terápiás és diagnosztikus, valamint protokoll eljárást vezettünk be az elmúlt 4 évben, ami komoly előrelépést hozott. A korábban megszokottnál komplikáltabb eseteket is tudunk kezelni, ezzel párhuzamosan az intenzív osztályon kezelt súlyos, életveszélyes betegek túlélési aránya jelentősen növekedett.

Dr. Sahin-Tóth Gábor orvosigazgató-helyettes előadásában elhangzott, míg 2016 elején mindössze két sebész dolgozott az Orosházi Kórházban, addig a folyamatos fejlesztéseknek és képzéseknek köszönhetően ma már három részlegen nyolc sebész gyógyítja a betegeket. Elmondta, 2016 januárjában a városi kórházak közül az országban elsőként vezették be a skandináv eredetű műtét-körüli ERAS ellátási protokollt a sebészeten és az intenzív osztályon a betegek gyorsabb felépülése érdekében.

– Ennek egyik eleme a laparoszkópos torony, amit az elmúlt években már vastag- és végbél daganatos betegek ellátásában is használunk. A daganatos betegségek mellett jóindulatú elváltozások, sérvek, illetve sürgősségi kórképek, pl. vakbélgyulladás esetében is használjuk, sőt az elmúlt években már elsőként választjuk a laparoszkópos tornyot a nyitott hasi műtétek helyett. A laparoszkópos toronnyal a hasüregi műtéteket hasfali metszés nélkül végezzük, mely a betegeink számára jóval kisebb műtéti megterhelést és gyorsabb felépülést eredményez. Kiemelten fontos ez az eljárás a jóval esendőbb állapotban érkező daganatos és sürgősségi betegeink számára, akiknél a stressz és a kórházi bentlét terhének csökkentése különösen fontos – mondta dr. Sahin-Tóth Gábor. Az orvosigazgató-helyettes hozzátette, az eddig használt laparoszkópos tornyot leváltó új beruházással az Orosházi Kórház laparoszkópos műtőterme regionális összehasonlításban infrastrukturálisan a vezető intézetek közé lépett.

 

Forrás: Orosházi Kórház

További programok »

Itthon

FEL