Beindult a naperőmű az Orosházi Kórház tetején

2019. január 14. 12:08 | behir.hu

Kevesebb szén-dioxid kibocsátás és több millió forintos megtakarítás éves szinten. Ezt hozza az új kórházi naperőmű, ami ráadásul borult időben is termeli az áramot.

Mintegy 130 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból épült ki fotovoltaikus rendszer az Orosházi Kórházban – írja közleményében az egészségügyi intézmény. A kórház hatemeletes főépületének lapos tetőszerkezete kiváló helyet biztosított a naperőmű telepítéséhez. Az elmúlt hónapokban a kivitelező mintegy 780 db napcellát telepített a főépület, a krónikus osztály és a szakrendelő tetejére, ami összesen 202,5 kWp teljesítmény leadására képes.

– A rendszer nagy előnye, hogy nem közvetlen napsugárzással, hanem napfénnyel működik, ami borult időben is lehetővé teszi az energiatermelést. A fejlesztésnek köszönhetően éves szinten akár több millió forintos áramköltség megtakarítás várható, ami további fejlesztésekre is lehetőséget adhat – mondta dr. Duray Gergő. A főigazgató kiemelte, az intézmény büszke arra, hogy hozzájárulhatnak a környezetterhelés csökkentéséhez, és a fenntarthatóság jegyében további környezettudatos megoldások előkészítésén is dolgoznak.

Az Orosházi Kórház által megvalósított napelemes kiserőmű rendszer hozzájárul a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A beruházás az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulást segíti elő.

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL