Január elseje a béke világnapja

2020. január 1. 06:34 | Hidvégi Dávid

Január elsején ünnepeljük a béke világnapját, amikor a Föld lakói egyetlen nagy családot alkotnak a harmóniáért. Ugyanakkor a béke nem csak január elsején, hanem minden nap fontos.

A katolikus egyház 1967 óta ünnepli a béke világnapját, amelyet 1982-ben nyilvánítottak világnappá. Szigeti Antal plébános megkeresésünkre elmondta, hogy a béke természetesen nemcsak a katolikusoknak, hanem minden embernek fontos. Hozzátette: az ünnepet még VI. Pál pápa vezette be. A hidegháborús feszültség miatt az akkori pápa úgy látta jónak, ha az egyház külön napot szentel a békének.

– A keresztény tanítás szerint a béke nem a fegyverek nyugalmában, hanem a szívek kiengesztelődésében van, valamint a gyűlölet és a harag eltávolításában, illetve a megbocsájtásban. Amíg nem érvényesül Krisztusnak az a hatalma, hogy szeressétek egymást és szeressétek még ellenségeseiket is, addig soha nem lesz béke – fogalmazott Szigeti Antal.

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelem tanára úgy véli, hogy a diákokat nehéz a háborúról tanítani. Ugyanakkor Ugrai Gábor szerint nagyon érdekes olyan emberekkel beszélgetni, akik nem felülről nézik az eseményeket, hanem átélték a történelem sötét óráit.

– Ha háborúról beszélünk, akkor ott emberek szenvedéséről, haláláról tanulunk. Emlékszem, amikor pályakezdő pedagógus voltam, akkor soha nem értettem azt, hogy a gyerekek miért nem értik azt, hogy mi az a háború. Miért nem tudnak elmerülni abban, hogy micsoda borzalmak történnek? Miért nem ülnek néma csendben és néznek engem, amikor erről a témáról beszélek? Pár év múlva rájöttem, hogy ez egy nagyon jó dolog, hiszen nem tudják, hogy mi ez a fogalom – mondta a történelem tanár.

FEL