Január 27-én világszerte a holokauszt áldozataira emlékeznek

2024. január 27. 17:00 | behir.hu

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozat történetét.

A hitleri Németország 1942 januárjában tette hivatalos politikává a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítését, „a végső megoldást” (Endlösung). 

– Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik. Közülük hozzávetőleg minden tizedik volt magyarországi zsidó, az ő számuk 500–600 ezer közöttire tehető – áll a budapesti Holokauszt Emlékközpont közleményében.

A lengyel parlament 1947-ben törvénnyel hozott létre múzeumot az auschwitzi koncentrációs tábor helyén az áldozatok emlékére. Az auschwitzi haláltábor a holokauszt jelképévé vált, felszabadításának napján, minden évben január 27-én szerte a világon és az auschwitzi kulturális központban is megemlékezést tartanak.

Forrás: MTI

További programok »

FEL