Jancsika Árpád: Ha a legjobb játékunkat nyújtjuk, kiharcolhatjuk a feljutást

2022. június 12. 13:47 | Kovács Dávid

A Békéscsabai KK vezetőedzője szerint nem forgott veszélyben a továbbjutás a Honvéd Ludovika elleni visszavágón. Jancsika Árpád kiemelte: négy, hasonló játékerőt képviselő csapat jutott a négyes döntőbe, ahol az diadalmaskodhat, aki a legjobban koncentrál és megfelelően tudja forgatni a játékoskeretét a három napos döntő alatt.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a Békéscsabai KK 74-55-ös vereséget szenvedett a Honvéd Ludovika otthonban a férfi kosárlabda NB II keresztjátékának visszavágóján, de miután 23 ponttal nyert hazai pályán, bejutott a bajnokság négyes döntőjébe, ahol már az NB I/B Zöld csoportjába való feljutás lesz a tét.

– Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy a Honvéd mindent meg fog tenni, hogy ledolgozza a hátrányát - kezdte az értékelést Jancsika Árpád vezetőedző. Az első perctől óriási tempót diktáltak, ami azért kellemetlen volt nekünk, de próbáltuk lassítani a játékukat. Az első félidőben kézben tartottuk a párharc sorsát, hiszen csak négy pontot faragott le hátrányából az ellenfél. Nagyon keményen védekeztünk, a félidei 32-28-as állás is ezt mutatja, férfi mérkőzésen ez nagyon alacsony pontszámnak számít.

A szünetben megbeszéltük, hogy a Honvéd mindent egy lapra feltéve jön majd ki, így is lett, nagy tempó volt, ezért talán a dobások sem ültek annyira. A negyedik negyedre kezdtünk elfáradni, ráadásul a külső dobásaik is jobban sikerültek, így látótávolságon belülre kerültek, de nálunk is többen megvillantak, Vágvölgyi Ákos, Milosevic Igor és Hajdú Marci is tudott segíteni. Ugyan az utolsó két percben már nem tudtuk megcsinálni a tervezett figurákat, de összességében nem forgott veszélyben a továbbjutás.

 

– Nagyon feszült mérkőzés volt, érezhető volt a csapatokon a tét. Több vitatott ítélet is született a mérkőzésen, de ez sem zökkentette ki a csapatot.
– Nem könnyű fél nap távlatából sem megítélni ezeket a helyzeteket, de nyolc olyan döntés volt, amikor a játékvezetők először nekünk adták a labdát, utána pedig mégis átformálták az ítéleteket. Nehéz volt ezt fejben kezelni, nemcsak a csapatok, hanem a szurkolók is nehezen fogadták ezeket a szituációkat. A meccs hevében nem egyszerű ezt kezelni, de szerencsére csapatként jól tudtunk reagálni ezekre a helyzetekre, mindig volt, aki hátára vette a csapatot. Tényleg nem szeretnénk a játékvezetéssel foglalkozni, a továbbjutás végül nem ezen múlt.

 

– Nem volt egyszerű az út, amit megtett a csapat a szezon alatt, két súlyos nyíregyházi vereség és a sérülések után is sikerült megújulni. Mekkora lépés az, hogy eljutott az együttes a négyes döntőig? 
– Onnan indítanám, amikor négy éve átvettem a csapatot. Az volt a cél, hogy öt éven belül jussunk el legalább a négyes döntőig. Az első évben még ismerkedtünk, a második szezonban vezettük a bajnokságot, amikor jött a koronavírus, a harmadik idényben pedig a későbbi bajnok és feljutó Dunaharaszti MTK állított meg minket a keresztjátékban, most pedig eljutottunk a négyes döntőig, látszódik a folyamatos fejlődés. Nehéz szezonunk volt, pedig nagyon jól indultunk, de januárban-februárban jöttek a sérülések, Joci, Ákos és Igor is megsérült. Május végére-június elejére eljutottunk oda, ahol decemberben voltunk, még egyszer el tudtunk jutni a csúcsforma közelébe, ez pedig nagy dolog!

 

(Fotó: Krajcsó László)

(Fotó: Krajcsó László)

 

– Mire lehet képes a csapat a négyes döntőben?
– Talán a Nyíregyháza lehet a legnagyobb esélyes, úgy néz ki, hogy ők lehetnek a finálé házigazdai. Az nyerhet, akinek a pillanatnyi formája a legjobb lesz. A Nyíregyháza, a Pécs és a Budafok és mi is hasonló játékerőt képviselünk, az dönthet, hogy egy tíz hónapos bajnokság után ki tud a legjobban koncentrálni, rotálni, hiszen három nap alatt három meccset kell játszani, ez pedig nagyon megterhelő. El kell kerülni a kisebb sérüléseket, mert minden perc számíthat majd a négyes döntőben.

 

– Hogyan telik majd ez a pár nap a négyes döntőig?
– A mérkőzés utáni napra pihenőt kaptak a srácok, többen elmennek a strandra, masszőrhöz, a fáradt izmoknak erre van szükségük. Az első edzés inkább átmozgatással telik, más mozgást végzünk, röplabdázni, focizni szoktunk, ilyenkor egy kicsit mással is kell foglalkozni, nemcsak a kosárlabdával. Kedden, szerdán és csütörtökön átnézzük az ellenfeleink játékát, dobóedzéseink lesznek, pontosítjuk a saját figuráinkat, védekezésünket, azt kell precízen megoldani. Ha fejben ott leszünk és mindenki a legjobbját nyújtja,elvégzi a saját feladatát, akkor minden esély meglesz arra, hogy tényleg kiharcoljuk a feljutást az NB I/B-be!

 

Ez történt a keresztjátékban

 

A négy NB II-es csoport első és második helyezettjei jutottak be a keresztjátékba, a legjobb nyolc csapat közé. Négy oda-visszavágós párharc alapján dőlt el a négyes döntőbe jutás. A következő hétvégén egy három napos, körmérkőzéses tornán dől el, hogy ki jut fel az NB I/B Zöld csoportjába.

 

KERESZTJÁTÉK

Békéscsabai KK (NB II. Kelet 2.) - Honvéd Ludovika (NB II. KM/B 1.) 78-55, 55-74
MVM-OSE Lions II. (NB II. Nyugat 2.) - Budafok (NB II. KM/A 1.) 59-95, 75-93
Monori SE (NB II. KM/B 2.) - PEAC-PTE (NB II. Nyugat 1.) 92-84, 63-98
MAFC Martos (NB II. KM/A 2.) - Sunshine-NYIKSE (NB II. Kelet 1.) 62-70, 43-69

 

További programok »

FEL