Itt mindenki libázott

2016. június 12. 04:37 | Zsíros András

Tepertő, sült comb vagy tárkonyos leves: többek között ezeket az ételeket készítették el a hétvégén hetedik alkalommal megtartott Galiba Napokon. Az újkígyósi gasztrokulturális fesztivál főzőversenyén tizennyolc csapat mutatta meg, mit tudnak libából főzni.

Ínycsiklandó, libából készült ételekkel igyekeztek egymást lefőzni a VII. Galiba Napok versenyzői. Az óvoda, az idősek otthona és az önkormányzat titkárságának vezetője mellett a városi konyha élelmezésvezetőjéből álló csapat például a libasülthöz klasszikus libalevest készített. A csapatkapitány Schriffert Béla elmondta, Újkígyóson komoly hagyománya van a szárnyasnak, hiszen közel harminc évig foglalkoztak libatöméssel a település lakói.

A finom ételek mellett voltak, akik a siker érdekében egyéb trükköket is bevetettek. Az egyik csapat például a régi tanyák hangulatát idéző házi áldás mintájára a zsűri elnökének címzett „Prohászka-fohászt” is írt a dobogó megszerzésének reményében.

A zsűri természetesen rengeteg szempontot figyelembe vett az értékelésnél. „Megnézzük a főzőterület a higéniáját, a ruházatot, a kellékeket, az ételre vagy a tájegységre jellemző dekorációt” – sorolta Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács.

A rendezvény házigazda-szerepére meghívott Faragó András szerint igen szoros volt a mezőny. „Zseniális, ahogy a csapatok felkészültek erre a mai napra. Látszik, hogy nem hajnalban döntötték el, hogy mégis beneveznek” – mondta a Békés megyei származású színművész.

A rendezvény régi múltra tekint vissza, hiszen már a 90-es években is szerveztek hasonló fesztivált. A Galiba Napok újraindításával a kisváros egyik célja az volt, hogy minél több helyi lakost bevonjanak a közösségi programba – tudtuk meg Szebellédi Zoltán polgármestertől. Ezen kívül szerették volna megmutatni magukat a kívülállóknak is. A polgármester elmondta, egyre többen jönnek hozzájuk más településekről is érdeklődőként, de akár versenyzőként is. Hozzátette, ilyenkor testvértelepüléseik, Szépvíz, Zimándújfalu és Zápszony küldöttségeit is vendégül látják.

A térség országgyűlési képviselője szerint az újkígyósiaknak egykor megélhetést biztosító víziszárnyas ágazat a mennyiségi termelés helyett a minőségi előállítással újra megerősödhet. Vantara Gyula úgy fogalmazott, a termékkörre odafigyelve és a minőség megőrzésével piacot találva a régió újabb lehetőséget kapna a kilábalásra.

A programot szombat este a Republik együttes nagyszabású koncertje zárta.

FEL