Csilievő verseny és komondor tenyészszemle is volt a Park fesztiválon

2019. április 28. 15:04 | Kovács Andrea

Harmadik alkalommal rendezték meg Újkígyóson a Park fesztivált. A helyi étterem megalapításának évfordulóját most is majálisi programokkal ünnepelték. Nagy sikere volt a palacsinta és a csilievő versenynek, és a komondor tenyészszemlének is.

– Két esztendeje, hogy a Park Étterem és kávézót megnyitotta Újkígyós önkormányzata és azóta ebben az időszakban Park fesztivál néven tartanak rendezvényt – mondta el a város polgármestere. Szebellédi Zoltán hozzátette: a Park fesztivállal az étterem népszerűsítése mellett az a céljuk, hogy így a szezon kezdetén a település apraja-nagyja ráhangolódjon a fesztiváli hangulatra. Igyekeznek a lakosságnak minél szélesebb körű lehetőséget biztosítani arra, hogy helyben tudjanak szórakozni – hangsúlyozta Szebellédi Zoltán.

Komondor kiállítás és tenyészszemle (fotó: Ujházi György)

A harmadik Park fesztivál programját országos komondor kiállítás és tenyészszemle, különböző tánc- és sportcsoportok bemutatója, valamint zenés programok színesítették. Volt ugrálóvár, arcfestés és tűzoltóbemutató is. A programok szervezésében és lebonyolításában a város vezetése, az intézménynek dolgozói de tulajdonképpen a település apraja-nagyja részt vett. Ez a rendezvény hiánypótló, hagyományteremtő és megmozgatja az egész családot – fogalmazott Schriffert Béla a Park fesztivál főszervezője. Nagy sikere volt a külön gyermek és felnőtt kategóriában meghirdetett palacsintaevő versenynek, ahol gyorsan elfogyott a lekvárral bőségesen töltött, fejenként 10-10 darab palacsinta.

Csilievő verseny (fotó: Ujházi György)

Ennél sokkal keményebb megpróbáltatást jelentett a csilievő verseny, amelyre a paprikákat Bánfi Krisztián, a Kigyóscsili Kft. ügyvezetője hozta el. Hat mindenre elszánt férfi nevezett a 10 körből álló megmérettetésre, ahol egyre erősebb készítményeket kellett elfogyasztaniuk mindenféle köret vagy folyadék fogyasztás nélkül. A versenyt  egy, a paprikafajták csípősségét mérő Scoville-skála alapján nyolcezres értékű paprikával kezdték a bátor férfiakm, és ahogyan haladtak elő, egyre növekedtek a csilikészítmények erősségét mérő értékek.  A negyedik fordulóig mindenki könnyen vette az akadályokat, csak a papírzsepkendők fogytak. Az extra erős, háromszázezres értékkel bíró negyedik szósznál viszont meg volt az első kieső.

A végére már csak ketten maradtak versenyben és a kilencedik forduló után amikor már a kétmilliós Scoville értékhez közeledtek egyikük feladta. A csilievő verseny győztese az újkígyósi Gedó László lett.

– Nagyon kemény, izzasztó, durva volt és alig jutok szóhoz – fogalmazott a győztes, aki elárulta korábban nem fogyasztott csili paprikát, és a verseny előtt egy órával döntötte el, hogy benevez a megmérettetésre.

 

További programok »

Életmód

Autómentes nap Békéscsabán

A környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítik minden évben az Európai Mobilitás Héten, amelynek kiemelt napja szeptember 22-e, az autómentes nap. A csabai önkormányzat kedden bringás reggelivel köszönte meg a kerékpárosoknak azt, hogy nem ültek autóba. A városi rendezvényekhez helyi iskolák és óvodák is csatlakoztak. A Kölcsey utcai óvodások kerékpáros felvonulással hívták fel a figyelmet a környezetbarát közlekedésre.
2020. szeptember 22. 16:39
FEL