Ítéletet hozott a bíróság a Veszely csárdánál történt baleset ügyében

2019. január 23. 18:32 | Gyemendi Réka

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülést tartott szerdán, ahol a vádiratot is ismertették. Az ülésen a vádlott kérésére ítéletet hoztak.

 

 

A vádirat szerint a vádlott 2018. április 19-én délelőtt fél tizenegykor egy tehergépkocsit vezetve közlekedett a 44-es számú főúton Gyula felől Békéscsaba irányába, a külső forgalmi sávban, 54 km/óra sebességgel. A Veszely csárda előtti útszakaszon – a vádlott haladási irányát tekintve neki – balról jobbra a 75 és a 85 éves sértettek gyalog próbáltak meg áthaladni. Ezen a szakaszon jelzőlámpa nincs kihelyezve, ahogy kijelölt gyalogos átkelőhely, terelősziget sem. A baleset helyszínétől mintegy 50 méterre gyalogos felüljáró ível át az úttest fölött. A vádlott a gépjárművel nem a kellő figyelemmel közlekedett, emiatt a két sértettet elütötte. A baleset következtében mind a két sértett elhunyt.

A vádlott, S. J. az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, aki elmondta, hogy a Békéscsaba-Gyula közti távot távot már sokszor megtette; a szélső sáv közepén haladt, a megengedett sebességhatárt betartva. Meggyőződött róla, hogy sem Fényes, sem a veszelyi lejárónál nincs gépjármű. Odafigyelt rá, hogy nincsenek-e a buszmegállóban, valamint azt is figyelte, nem lép-e ki valaki az útra a csárda felől. Elmondása szerint fokozottan figyelt arra a sávra, melyben haladt. Ezt követően arra lett figyelmes, hogy két hölgy közelít felé. Ekkor vészfékezett, de már nem tudott megállni.

A helyszínen az egyik sértett életét vesztette, a másik személyt kórházba szállították, később ő is belehalt sérüléseibe. S. J. elmondta: a baleset után lelkileg összeroppant, öngyilkosságot kísérelt meg. Ezt követően körülbelül három hétig az idegosztályon kezelték, azóta is ideggondozói kezelés alatt áll. Úgy fogalmazott: borzasztóan sajnálja, ami történt. A bíróság  elfogadta a vádlott beismerő nyilatkozatát.

Az ügyész kiemelte, hogy a balesetben három tényező játszott közre: a vádlott figyelmetlensége; a forgalmi rend szabályozatlansága; valamint az, hogy a gyalogosoknak nem volt átkelési jogosultságuk. Továbbá nekik is észlelniük kellett volna az autó közeledését, így elkerülhették volna a balesetet. Enyhítő körülményként nevezte meg azt, hogy a vádlott büntetlen előéletű és azt, hogy az eset lelki feldolgozása nagyobb hatással lesz a vádlottra, mint a meghozott ítélet.

A bíróság a vádlottat bűnösnek találta halálos közúti baleset gondatlan okozásának bűntettében. A bíróság a vádirattal megegyezően állapította meg a tényállást. A jogerős ítélet szerint a vádlottat 2 év fogházra ítélte, melyet 3 év próbaidőre felfüggesztettek. Továbbá két év közúti járművezetéstől való eltiltásra ítélte a bíróság, melyet a jogosítvány elvételét követően, tehát 2018. április 19-től számítanak. Ezen kívül a bíróság kötelezte a vádlottat a bűnügyi költség megfizetésére.

További programok »

FEL